varaždinski klipić - 2020.

Varaždinski klipič postao 27. zaštićeni hrvatski proizvod u Europskoj Uniji

Europska komisija je u Službenom listu Europske unije od 6. listopada 2020. godine objavila da je “Varaždinski klipič” dobio europsku zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Time je “Varaždinski klipič” upisan u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla. Zaštićen je na području cijele Europske unije, a samim time se potrošaču jamči kupnja autentičnog proizvoda.


Proces zaštite naziva započeo je u veljači 2017. godine. Tada je Udruga kuhara Varaždinske županije podnijela Ministarstvu poljoprivrede zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla pod nazivom Varaždinski klipič. Dodajmo da područje proizvodnje obuhvaća zemljopisno područje Varaždinske županije.

Varaždinski klipič je ručno rađeno pšenično mliječno pecivo

Proizvedeno je od glatkog pšeničnog brašna, mlijeka, suncokretovog (ili biljnog) ulja, kvasca, šećera te soli. Od tih sastojaka radi se tanko tijesto koje se potom razvlači, reže na trake i mota u oblik prutića dužine najmanje 25 centimetara. A oni s obje strane moraju imati po četiri nabora. Površina prutića premazuje se jajem i posipa sjemenkama kumina.

  • PROČITAJTE VIŠE: Specifikaciju proizvoda Varaždinski klipič možete pogledati ovdje (PDF dokument).

Pečeni Varaždinski klipič je hrskav, mliječno – kiselkastog okusa koji na nepcima prvotno ostavlja dojam mekoće, a potom se topi u ustima. Izvana je tamno žute do zlatne boje, glatke i čvrste konzistencije, dok je unutarnja tekstura bijele boje, mekana i rahla. A više informacija o gradu Varaždinu doznajte na Wikipediji.

Hrvatska ima 27 poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda čiji je naziv registriran u Europskoj uniji

Ti proizvodima je zaštićena oznaka izvornosti ili je zaštićena oznaka zemljopisnog podrijetla. Uz sada registrirani naziv Varaždinski klipič, drugi već registrirani proizvodi su Krčki pršut, Ekstra djevičanskog maslinovo ulje Cres, Neretvanska mandarina, Ogulinski kiselo zelje / Ogulinski kiseli kupus, Baranjski kulen i Lički krumpir. Tu su i pršuti – Istarski (Istrski), Drniški i Dalmatinski pršut. A tu su i Poljički soparnik, Poljički zeljanik, Poljički uljenjak i Zagorski puran.

Tu su i Krčko maslinovo ulje, Korčulansko maslinovo ulje, Paška janjetina, Šoltansko maslinovo ulje, Varaždinsko zelje, Slavonski kulen / Slavonski kulin, Međimursko meso ‘z tiblice, Slavonski med, Lička janjetina, Istra, Paška sol, Zagorski mlinci, Paški sir, Bjelovarski kvargl i Brački varenik.

Tagged