hrvoje šalković | brewbites zagreb | american restaurant & sports bar | 2019.

Hrvoje Šalković, vlasnik restorana Brewbites, otkriva kako pripremiti burger

Hrvoje Šalković dugo je godina punio stupce svojim putovanjima i knjigama. No, posljednjih godina vodi jedan od boljih zagrebačkih restorana – Brewbites. I gotovo da zaobilazi sva društvena događanja… Ipak, s vremena na vrijeme popularni Šale kako ga prijatelji zovu, ponekad se ukaže u javnosti. Tako je ovaj put odlučio pokazati koliko je vješt u kuhinji.

Naime, Hrvoje Šalković često gostuje na gastro događanjima pa je ovaj put odlučio otkriti neke tajne kada su u pitanju burgeri, hrana koju smo dugo smatrali brzom hranom: “Daleko je burger od te kiosk priče, od one prastare za pod zub varijante. Danas je burger toliko kompleksno jelo da ga se ne srame niti restorani top klase”, rekao je Hrvoje Šalković. Ujedno otkriva koliko se burger zapravo mora peći da bi bio savršen – ni prepečen niti previše sirov, a opet tako sočan.

“Ukoliko poštujete pravila za pripremu grilla meso pečete tri minute s jedne te tri s druge strane. Ovisi i koliko ste velike i debele pljeskavice napravili te jeste li meso odležavali prije pripreme pljeskavica”, otkriva Šalković koji danas vodi Brewbites restoran u Gajevoj 10. Naravno, ukoliko se meso kombinira s drugim namirnicama, a to ne treba uvijek biti klasični sastav – topljivi sir, zelena salata i slično.

Hrvoje Šalković smatra da burger, slasna gastro poslastica, može biti još ukusnija

“S burgerom se odlično slažu suhe i svježe gljive, grill parmezan, patlidžani, tikvice, komorač i citrusi. Puno je fusiona koji dobro funkcioniraju i čovjek kad i dobije ideju, proba pa se iznenadi kako je dobro. Ok, i te neke stvari bolje funkcioniraju uz još neke dodatke i začine pa to treba poznavati. Nije da možeš samo narezati limetu unutra pa da će zato biti bomba burger. Ali staviti je malo u umak, to puno podiže stvar. Ja volim staviti i malo tartufa, što sam napravio i ovim burgerom koji sam danas pripremio. Tartufi se slažu sa svim vrstama mesa. Isprobali smo i fantastično funkcionira”, otkrio je Šale.

No, mnogi ne znaju kakva peciva birati kada je ova hrana u pitanju. A najidealnija su mliječna peciva i brioche peciva. Sve ostalo je prolazno, a ova peciva svojom neutralnošću ne zadiru u okuse mesa i možete osjetiti svu punoću mesa. O grillanju peciva se vode rasprave valjda od početka 20. stoljeća, no, odgovor je DA, s dodatkom rastopljenog maslaca. Nema bolje nego kad je pecivo toplo, hrskavo te osjetite malo maslaca. Naravno, važan je i sir.

“Najbolji su svi masni sirevi koji se dobro tope, što ne znači da se ne mogu staviti nekakvi suhi i tvrdi sirevi kao paški ili kozji. Ukoliko su jako suhi, a želite taj specijalni okus ipak spojiti s mesom, imate opciju staviti ga u umak ili DIP koji servirate sa strane”, otkriva Hrvoje Šalković. Inače, ako niste znali, čačkalica u sredini burgera služi isključivo da visoke i velike burgere drži na okupu na putu do gosta, kako se ne bi srušio ili se koriste čačkalice s ugraviranim natpisima rare, wd ili medium kako bi kuhinja brze komunicirala s poslužiteljima i izbjegla objašnjavanja na koje se gubi vrijeme.

Nekad je pivo bilo omiljeno piće uz burger

Danas u razdoblju gourmet Burgera gdje možete naći i Wagyu govedinu nema smisla bježati i od najskupljih crnih ili bijelih vina, šampanjaca. Pivo još uvijek pobjeđuje, no vino je sve popularnije. Hrvoje Šalković danas vrijeme uglavnom provodi u American restaurant / sports baru Brewbites pa tako često pomaže kuharima kako bi sve bilo ukusno i fino, no za privatno kuhanje baš i nema vremena.

“Nikome ja ne stignem kuhati. Toliko je posla oko logistike, oko optimaliziranja, toliko posla s gostima… Ne stižem kuhati, a volio bih”, priznao je Hrvoje Šalković. A više o njegovom restoranu Brewbites doznajte na mrežnim stranicama na adresi brewbites.hr.

Tagged