wwf 2023 :: world wildlife fund

World Wide Fund (WWF) obilježava Svjetski dan divljih vrsta 2023

Na ovogodišnji Svjetski dan divljih vrsta, WWF-ova digitalna kampanja #WorldWithoutNature ili “Svijet bez prirode” ujedinjuje neke od najpopularnijih svjetskih brendova u prosvjedu protiv devastacije prirode. A kao dio kampanje, brendovi, sportske i organizacije civilnog društva širom svijeta uklonit će slike prirode iz svojih zaštitnih znakova na web stranicama i digitalnim platformama. Tako će oni i sami širiti svijest o gubitku prirode i bioraznolikosti, upozoravajući javnost da dobro pogleda dobro poznati logo, koji će na samo jedan dan biti bez prepoznatljivih slika divljih životinja i prirode.


Tako ove, 2023. godine, u kampanji sudjeluju neki od najpopularnijih svjetskih brendova, kako globalno, tako i u našoj regiji. Dodajmo je me među njima i poznata aplikacija za učenje jezika Duolingo. Budući da je i glas sportskih organizacija diljem svijeta protiv klimatskih promjena i gubitka prirode sve jači, mnogi sportski timovi, poput engleskog nogometnog kluba Aston Villa, nastavljaju podržavati ovu kampanju.

WWF upozorava na prekomjerno uništavanje staništa koje dovodi do gubitka divljih vrsta

U listopadu 2022. godine World Wide Fund for Nature (WWF) je objavio svoj najnoviji Izvještaj o stanju planeta koji je otkrio zapanjujuće podatke o padu populacija divljih vrsta za 69% u manje od pedeset godina. WWF upozorava da kontinuirano prekomjerno iskorištavanje i uništavanje njihovih staništa dovodi do gubitka divljih vrsta. A to, kako vidimo, uvelike utječe na društvene i ekonomske rizike, odnosno na katastrofalne posljedice za naš planet. Nakon toga, svijet se obvezao do 2030. godine zaustaviti i preokrenuti gubitak prirode, kroz sporazum usvojen u okviru Globalne konvencije o biološkoj raznolikosti. Taj sporazum je u prosincu 2022. na COP15 summitu usvojilo 196 zemalja.

WWF sada potiče vlade, tvrtke i financijske institucije na provođenje tog sporazuma koji je usredotočen na rješenja koja se bave osnovnim uzrocima ekoloških problema. WWF-ova digitalna kampanja #WorldWithoutNature izvorno dolazi od One minute Briefs, internetske zajednice kreativaca i dizajnera pod okriljem Banke kreativnosti. Za više informacija posjetite One Minute Briefs na Twitteru.

“Želimo da ovogodišnji #WorldWithoutNature potakne građane naše zemlje da dobro promisle o ljepoti prirode. Nju predugo uzimamo zdravo za gotovo, a ona prebrzo nestaje pred našim očima. Trebamo što više ljudi koji će podržati naše napore da zaustavimo i preokrenemo gubitak prirode do 2030. godine. A iz tog razloga smo i brojne lokalne i regionalne tvrtke pozvali na sudjelovanje. Sve u cilju da zajedno pokažemo kako bi izgledao svijet bez prirode. Jako smo sretni da su se našem pozivu odazvali bojni poznati brendovi”, rekao je Uroš Delić, menadžer u WWF Adriji. O ovoj organizaciji koja s brine za očuvanje prirode doznajte na mrežnoj stranici na adresi wwfadria.org.

VIDEO: WWF’s 2022 Living Planet Report

Tagged