kućni ljubimci - 2022. - pas i mačka

Kućni ljubimci koji dolaze s prognanim Ukrajincima slobodno mogu ući u Hrvatsku

Osobe koje bježe pred ratom u Ukrajini i dolaze u Hrvatsku sa sobom su ponijele samo ono najnužnije, a među njima su i kućni ljubimci. Naime, za unos kućnih ljubimaca iz Ukrajine je inače, uz uobičajene uvjete, a to je identifikacija mikročipom, validno cijepljenje protiv bjesnoće i veterinarski certifikat, potreban i zadovoljavajući titar protutijela na bjesnoću. Također, nuždan je i protek razdoblja od tri mjeseca nakon uzetog uzorka. Samo u posebnim slučajevima unos životinja je moguć i prije ispunjenja tih uvjeta. No, potrebno je pismeno odobrenje Uprave za veterinarstvo i sigurnost hrane Ministarstva poljoprivrede.


Slijedom koordiniranih aktivnosti među državama članicama i Europske komisije, Ministarstvo poljoprivrede je u suradnji sa veterinarskom inspekcijom Državnog inspektorata Republike Hrvatske i Hrvatskom veterinarskom komorom, privremeno omogućilo pojednostavljen ulazak na područje Republike Hrvatske kućnih ljubimaca u pratnji vlasnika izbjeglih iz Ukrajine. Dodajmo da se ova odluka prvenstveno odnosi na pse i mačake.

Kućni ljubimci iz Ukrajine mogu slobodno ulaziti u Hrvatsku

Zbog humanitarnih razloga i dobrobiti životinja, Ministarstvo poljoprivrede privremeno dozvoljava u skladu s Naredbom o mjerama za prihvat nekomercijalnog premještanja kućnih ljubimaca u pratnji vlasnika izbjeglih iz Ukrajine (NN 26/2022) unos kućnih ljubimaca koji ne ispunjavaju sve gore navedene zahtjeve i bez prethodnog odobrenja. To se odnosi na sve osobe izbjegle iz Ukrajine koji u Hrvatsku doputuju sa svojim ljubimcima.

Kako bi se smanjio javnozdravstveni rizik zbog takvog izuzeća od uspostavljenih mjera za kontrolu bjesnoće, veterinarska inspekcija će u svakom zasebnom slučaju odrediti mjere koje je potrebno ispuniti nakon dolaska na odredište u Republiku Hrvatsku. Ukoliko će biti porebe, uputit će vlasnike na koji način će to učiniti.

U ovom trenutku nije moguće procijeniti koliki broj kućnih ljubimaca će u Hrvatsku stići sa izbjeglim vlasnicima iz Ukrajine. No, sasvim je izvjesno da će dio njih biti potrebno smjestiti određeno vrijeme u skloništa. U tu svrhu bit će potrebno slobodne kapacitete u skloništima rezervirati na neko vrijeme. Budući da su trenutni prioritet kućni ljubimci koji stižu s vlasnicima.

Slijedom navedenog, eventualnu pomoć u zbrinjavanju napuštenih kućnih ljubimaca nepoznatog zdravstvenog statusa će biti moguće razmatrati u narednom razdoblju. I to ukoliko okolnosti i kapaciteti za zbrinjavanje u skloništima dopuste. A što se trenutno dešava na bojištima Ukrajine doznajte na mrežnoj stranici liveuamap.com.

Tagged