ulica josipa marohnića - ulica prisavlje - zgrada `kockica` - zagreb, studeni 2016.

Sveučilišna organizacija HSS-a: 500 studenata u Zagrebu bez smještaja u studentskim domovima

Činjenica je da su studenti u Republici Hrvatskoj u sve lošijem položaju. Takvu situaciju potvrđuju i rezultati natječaja za studentske domove u Zagrebu. Grad Zagreb obećavao je kako će do rujna pronaći smještaj za oko 500 ljudi koji su nakon potresa smješteni u studentske domove, no to obećanje vrlo vjerojatno neće ispuniti jer studenti useljavaju već za dva tjedna. Tako je oko 500 studenata ostalo bez smještaja. Razlozi za to mogu biti neorganiziranost ili nezainteresiranost za rješavanje problema. Smatramo da je razlog ipak ovaj drugi. Krivci za cijelu situaciju su Studentski centar u Zagrebu i Grad Zagreb.

Također, važno je spomenuti još jedan problem koji je nastao u ovim “korona mjesecima”. Gotovo svaki student u Republici Hrvatskoj mora raditi kako bi mogao studirati. Dokaz o padu broja studenata – radnika vidljiv je prema broju podignutih studentskih ugovora u odnosu na isti vremenski period prošle godine. Pojavom korona virusa (COVID-19) mnogi studenti dobili su otkaze, a gubitak prihoda nije im nadoknađen. Osim toga, većina studenata mora plaćati smještaj bez obzira na situaciju.

Smatramo da se od početka pandemije korona virusa studentima komplicirala situacija (od problema s propusnicama do problema spomenutih u ovom priopćenju). Očito je, zaboravilo se na to da su i studenti pomagali u borbi protiv virusa (primjerice u izradi zaštitnih maski na 3D printerima).

Nadamo se da će krivci izvući pouku te da će u budućnosti više ulagati u povećanje kvalitete studentskog života. Mi ćemo kao organizacija svakako pratiti što rade i kako rade.

Sveučilišna organizacija HSS-a


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged