kontrolori letenja - hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja - zagreb, 2021.

Strukovni sindikat tvrdi da su kontrolori leta žrtve samovolje i zastrašivanja

Kontrolori letenja rade jedno od najtežih zanimanja današnjice. Posao je zahtjevan i nosi veliku odgovornost, a mjesta za nesklad i nestabilnost nema. A hrvatski su kontrolori zračne plovidbe već dvije godine “žrtve zastrašivanja i samovolje direktora Hrvatske kontrole zračne plovidbe” Vlade Bagarića.

Postupci direktora Bagarića imaju izrazito nepovoljan utjecaj na kontrolore i ugrožavaju samu sigurnost zračnog prometa. Međunarodna zajednica također oštro osuđuje postupke Vlade Bagarića i zastrašivanje hrvatskih kontrolora letenja. To su Međunarodna federacija udruga kontrolora zračnog prometa i Europska koordinacija sindikata kontrolora zračnog prometa izrazile u službenim pismima koja su upućena najvišim političkim tijelima u Republici Hrvatskoj.


“Ja sam izgleda najnovija žrtva samovolje direktora Vlade Bagarića. Prvo mi je dao opomenu jer sam odbio postupiti suprotno propisima i nisam htio ugroziti sigurnost zračnog prostora. Danas me želi i u potpunosti udaljiti iz tvrtke, jer sindikat nije popustio u pregovorima”, rekao je Krešimir Rakoci, predsjednik Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja.

Kontrolori letenja tvrde da je pritisak na zaposlenike započeo pojavom pandemije koronavirusa

Tada je zbog smanjenog zračnog prometa zaposlenicima smanjena plaća za 15%. Međutim, dok je kontrolorima letenja plaće smanjio, Sindikat navodi da Vlado Bagarić svoju plaću nije mijenjao i da si je isplatio bonuse za 2018. i 2019. godinu. Također, nastavio je slati informativna pisma na sve zaposlenike tvrtke sa “zastrašujućim podacima o poslovanju tvrtke i potencijalnim velikim valom otkaza, a pritom bez konkretnih podataka ili dokaza”. Na upit sindikata za uvid u poslovne knjige koje bi ukazivale na takve radikalne mjere, direktor je odbio pokazati dokumente koji bi potvrdili njegove predikcije. Pritisak je kulminirao za vrijeme pregovora o kolektivnom ugovoru.

Hrvatski strukovni sindikat kontrolora letenja (HSSKL) se bori za radnička prava i najpovoljnije uvjete rada hrvatskih kontrolora zračne plovidbe. To je još jednom dokazao kada je uspješno ispregovarao novi kolektivni ugovor u srpnju 2021. godine. To je očito posebno uzrujalo Bagarića čiji postupci se mogu jedino okarakterizirati kao odmazda za ono što su kontrolori uspjeli ispregovarati. Osim pritisaka koje je do sada vršio na kolektiv, posebno se usmjerio na predsjednika Sindikata kojem pošto-poto želi dati otkaz.

Ovo je odličan primjer zašto je važno sindikalne predstavnike zaštititi od samovolje poslodavca. A zbog toga je i direktor HKZP-a trenutno na općinskom sudu gdje pokušava ishoditi presudu u svoju korist. Više informacija o Sindikatu kontrolora letenja doznajte na mrežnoj stranici na adresi hsskl.hr.

Tagged