KBC Dubrava Zagreb

Bez straha od cijepljenja – vjerujte struci i znanosti i ne nasjedajte lažima

Cijepljenjem smo iskorijenili velike boginje, gotovo da smo iskorijenili dječju paralizu, a čitav niz drugih bolesti, zbog kojih su djeca patila i umirala, pomoću cijepljenja nadziremo. Stoga pozivamo cjelokupnu javnost, posebice majke i očeve, bake i djedove da se objektivno informiraju o cijepljenju i cjepivima kroz provjerene izvore koji svoje informacije temelje na znanstveno dokazanim činjenicama, a da ne nasjedaju lažnim informacijama prihvaćanjem kojih dovode u opasnost život i zdravlje svojih voljenih.

Ospice su vrlo zarazna virusna bolest koja često uzrokuje komplikacije u vidu upale srednjeg uha, bronhija i pluća. Najteža posljedica je upala mozga.

Čovjek je rezervoar virusa

Prije cijepljenja velik broj osoba, prvenstveno djece, obolijevao je od ospica. Cjepivo protiv ospica uvedeno je u Hrvatsku 1968. godine, a u sljedećim godinama broj oboljelih se smanjivao do razine sporadičnih slučajeva. Međutim, u zadnjim godinama zbog smanjenog cjepnog obuhvata dolazi do ponovnog javljanja ove bolesti. Zadnjih dana svjedočimo novooboljelima u Splitu.

Tim više smo iznenađeni ustrajnim aktivnostima nekih pojedinaca i udruga kojima se dovodi u pitanje učinkovitost i značenje cijepljenja. Niti jedna ljudska aktivnost nije bez rizika i ne negiramo nuspojave cijepljenja i svakako da iste treba pomno evidentirati i proučavati kako bi se razvila što bolja i sigurnija cjepiva.

Cjepiva danas su posve sigurno kvalitetnija nego na samim počecima. Dovoditi u pitanje cijepljenje kao takvo je krajnje opasno i neodgovorno prema članovima našeg društva koji trebaju zaštitu, a djeca su sigurno ta koja predstavljaju izrazito ranjivu skupinu. Roditelji koji odbijaju cijepljenje svoje djece su najčešće sami cijepljeni i posve je nerazumljivo zašto zaštitu koju su sami dobili ne žele osigurati svojoj djeci.

Zdravstveni djelatnici nisu na suprotnoj strani roditeljima – i mi želimo samo najbolje svojim pacijentima i cijelom pučanstvu

Želimo hrvatsku javnost upoznati sa činjenicom da je Andrewu Wakefieldu, najavljenom govorniku na skupu u Splitu, oduzeta liječnička licenca za rad zbog dokazano neetičnih postupanja prema djeci i lažiranja rezultata istraživanja. Zabrinjava nas sve veći broj roditelja koji vjeruju takvoj osobi te podliježu manipulacijama i znanstveno neutemeljenim, neistinitim tvrdnjama koje iznosi.

Želimo potaknuti hrvatsku javnost da vjeruje stručnjacima koji se predano i trajno desetljećima usavršavaju svjesni svoje nesavršenosti, ali spremni dosljedno poštivati, prihvaćati i primjenjivati provjerene znanstvene činjenice.

Dragi roditelji, odlukom o cijepljenju Vašeg djeteta najviše ćete pomoći očuvanju zdravlja najdragocjenijoj osobi u Vašem životu!

Objavu potpisuju Škola narodnog zdravlja Andrija Štampar, Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatski liječnički zbor, Hrvatsko pedijatrijsko društvo, Hrvatsko društvo za školsku i sveučilišnu medicinu, Hrvatsko društvo za infektivne bolesti i Hrvatsko epidemiološko društvo.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - -