hrvatska politička stranka "republika" | damir vanđelić | 2023.

Republika je naziv nove hrvatske političke stranke, a njezin prvi predsjednik je Damir Vanđelić

Na osnivačkoj skupštini održanoj u subotu, 2. prosinca 2023. godine u Zagrebu, osnovana je nova politička stranka, a zove se “Republika”. Također, ova stranka je izabrala i svog prvog predsjednika, a to je Damir Vanđelić. Dodajmo, izabrani su i potpredsjednici stranke, a to su Vesna Škare Ožbolt, Gordana Deranja, Dražen Jelavić, Dario Marenić, Marko Dražetić i Marijo Volarević. Uz njih, u Predsjedništvo stranke “Republika” izabrani su i Maja Bosnić Tabain, Lea Ivanković, Ivan Škegro, Valentina Pavlović-Vinogradac, Luka Kraljević, Biljana Cerin i Antonio Prišćan.

Stranka Republika osnovana je s ciljem donošenja promjena u hrvatsko društvo i politiku, nudeći građanima novu političku alternativu. A kako poručuju iz Republike, ona je osnovana “od strane dokazanih pojedinaca iz različitih sfera društva. Također, zalaže se za provediva i realna rješenja aktualnih problema, s posebnim naglaskom na ekonomsko blagostanje, pravednost i red”.

Republika predstavlja platformu za sve one koji teže promjeni na bolje, koji žele da država bude prijatelj svih skupina društva. Naša misija je stvaranje Hrvatske koja potiče ostanak i razvoj njenih građana. Smatramo ključnim okupiti sposobne i poštene ljude u borbi za bolje sutra. U našem fokusu je ekonomski oporavak, borba protiv korupcije te unapređenje javnog zdravstva i školstva. Naime, to su primarni razlozi zbog kojih je iz naše države proteklih desetljeća iselilo gotovo pola milijuna Hrvata”, rekao je Damir Vanđelić, predsjednik stranke Republika.

U planu stranke “Republika” je povećanje neto plaća za 50% u mandatu od četiri godine

Također, plan je poboljšanje produktivnosti, smanjenje troškova, ali i reforma poreznog i pravosudnog sustava te državne uprave. Vesna Škare Ožbolt, potpredsjednica Republike, najavila je da će njihova stranka u dvije godine svu imovinu koja još glasi na stare socijalističke institute upisati na Republiku Hrvatsku. Također, planiraju osnovati državni nekretninski fond iz kojeg će novac uplaćivati u mirovinske fondove. A što je najbitnije, hrvatsku zemlju neće prodavati, već će ju davati u dugoročne koncesije.

“U državnoj upravi Republika će skratiti rokove za dobivanje svih dozvola na osam dana i u proceduru ćemo uvesti umjetnu inteligenciju tako da ne može biti korupcije. U pravosuđu ćemo uspostaviti sudove za male vrijednosti koji će odmah donositi odluke. Skratit ćemo trajanje sudskih postupaka i staviti nultu stopu tolerancije za političku korupciju. Također, uložit ćemo novac u infrastrukturu sudova i državnih odvjetništava i zaustaviti SLAPP tužbe”, poručila je Škare Ožbolt.

Više detalja, od biografija izabranog vodstva do Statuta i programa stranke, možete pronaći na internetskoj stranici nove hrvatske političke stranke na adresi republika.hr. A koje to sve političke stranke djeluju u Hrvatskoj, to možete provjeriti na Wikipediji.

VIDEO: Damir Vanđelić | Press klub Tihomira Dujmovića | 16.03.2023.

Tagged