ponta lopud jazz festival 2023 | dubrovnik croatia

Ponta Lopud Jazz festival 2023 | Dubrovački otok Lopud postaje specifično kulturno središte od četvrtka do nedjelje, od 31. kolovoza do 2. rujna

Ponta Lopud Jazz festival 2023 će se održavati od četvrtka, 31. kolovoza do nedjelje, 2. rujna 2023. godine. Podsjetimo, posljednjih se godina dubrovački otok Lopud pozicionirao kao vrlo specifično kulturno središte, a projekt Ponta Lopud kao jedinstvena platforma za razmjene kreativnih ideja filmskih profesionalaca. Nakon što su treću godinu zaredom na Ponta Lopud festivalu istaknuti filmski kreativci u neposrednoj interakciji razmjenjivali mišljenja i iskustva, stekli dragocjena znanja te se inspirirali za nove filmske projekte bilo kao predavači ili sudionici, krajem ljeta 2023. godine, ova divna priča dobit će i svoj glazbeni pandan.

Naime, od 31. kolovoza do 2. rujna na Lopudu će se održati Ponta Lopud Jazz festival 2023, u sklopu kojeg će jazz profesionalci u inspirativnom okruženju mira i nesvakidašnje ljepote otoka Lopuda, imati priliku sudjelovati u razgovorima o glazbenoj industriji s nekim od najvećih jazz glazbenika iz cijelog svijeta, ali i u i live izvedbama međunarodnih izvođača uključujući višestruko nagrađivane jazz glazbenike iz SAD-a, Meksika, Japana, Australije, Hrvatske, Portorika, Venezuele itd.

Ponta Lopud Jazz festival 2023 će organizirati i održavanje serije majstorskih radionica i predavanja. A njihova je svrha omogućiti mladim stručnjacima da usavrše svoj zanat. Ali i razmjenjuju kreativne ideje s glazbenicima svjetske klase. A jedan od njih zasigurno je i Joe Lovano, renomirani saksofonist i osvajač Grammyja, koji na Lopud dolazi u ulozi mastera. Uz Joea Lovana u ovom programu će sudjelovati i brojni drugi svjetski priznati jazz glazbenici.

Ponta Lopud Jazz festival 2023 donosi i predavanja Thane Alexe, američko-hrvatske jazz pjevačice

Predavanje će održati još jedan osvajač Grammyja, hrvatskoj publici poznat s drugog izdanja Ponta Lopud filmskog festivala, kada je uz projekciju pred publikom uživo odsvirao partituru Oscarom ovjenčanog filma Birdman. Naravno, riječ je o meksičkom bubnjaru Antoniju Sánchezu. Sudionike očekuju i predavanja Thane Alexe, američko-hrvatske jazz pjevačice, skladateljice i aranžerke, ujedno i umjetničke direktorice PL Jazza, iza koje su brojne nagrade, ali i Grammy nominacije.

“Godinama sam sanjala da ću moći prisustvovati jazz festivalu svjetske klase u dubrovačkoj regiji. Nakon pohađanja prve godine Ponta Lopud Film Festivala bila sam toliko impresionirana visokom razinom produkcije, organizacije i međunarodnog dosega koji su postigli Tilda Grossel Bogdanović i Miro Purivatra, da sam se Tildi obratila s idejom da organiziramo vlastiti jazz festival“, rekla je Thana Alexa.

“Život i rad izvan Hrvatske već gotovo 20 godina omogućio mi je da pronađem inspiraciju i smjernice kod najboljih glazbenika u jazz žanru pa mi je organiziranjem ovog festivala cilj svojim znanjem doprinijeti bogatstvu muziciranja koje postoji u našoj regiji. Što je najvažnije, budući da su umjetnici toliko patili tijekom godina pandemije koronavirusa, htjela sam iznimno talentiranim i motiviranim umjetnicima dostupnim učiniti iskustvo glazbene, intelektualne i duhovne dobrobiti od međusobne interakcije”, dodala je Thana Alexa, umjetnička direktorica PL Jazza. Više informacija o Thani možete doznati putem njezinog Instagram profila.

Prredavanja će održati i japanski pijanist BIGYUKI

Ali i australski basist Lex Sadler, portorikanski saksofonist David Sánchez i basist Ricky Rodriguez. A svoja znanja prenosit će i venezuelanski pijanist Luis Perdomo, hrvatska bubnjarica Lada Obradović te francuski pijanist David Tixier. Dodajmo i da će se svaku festivalsku večer u prekrasnom ambijentu vrta hotela Grand održavati koncerti brojnih bendova. A oni su Antonio Sanchez and Bad Hombre, Obradović and Tixier duo i David Sanchez Group. Vjerujemo da će svi oni pružiti nezaboravno iskustvo svim obožavateljima ovog glazbenog žanra. I to kroz slobodu izražavanja povezuje ljude diljem svijeta.

U skladu s glazbom koja predstavlja sukus umjetničke slobode, sve izvedbe su besplatne. A nakon svakog koncerta uslijedit će jam session otvoren za festivalske gostujuće umjetnike, sudionike i glazbenike iz Dubrovnika. Sve informacije o programu i popratnim sadržajima koje donosi Ponta Lopud Jazz festival 2023 pronađite na mrežnim stranicama festivala na adresi pontalopud.hr.

“Ima li većeg komplimenta od onog kada ljudi od ukusa i senzibiliteta priznaju vaš rad, trud i zalaganje? Upravo taj osjećaj dijelim sada i zahvaljujem Thani Alexi što je odabrala Lopud i naš tim. I tako odala priznanje kolegi Miru Purivatri i meni na pokretanju Ponta Lopud film festivala 2021. godine. Osobno je doživjela filmski festival i prepoznala priliku za novi izazov. Kroz prethodno razdoblje puno smo razgovarale, osmišljavale i kombinirale. I evo nas! Najavljujemo prvi Ponta Lopud Jazz festival koji će se uz podršku brojnih Lopuđana, zaljubljenika u Lopud i u umjetnost uz njihovo puno povjerenje koje nam poklanjaju, inaugurirati krajem ljeta 2023. godine. Ali i napuniti lopudsku valu najljepšim notama jazza. Ponta Lopud platforma potvrđuje svoj smisao, razlog i cilj nastanka. Ona se nadograđuje i raste. To je jedan kreativni hub gdje umjetnici vladaju i zajednički stvaraju nove projekte”, rekla je Tilda Grossel Bogdanović.

Tagged