jakša jordes, boris hrepić hrepa i saša antić - marčelina | 2024.

Jakša Jordes, Boris Hrepić Hrepa i Saša Antić predstavljaju obradu pjesme “Marčelina” legendarnog Tome Bebića

U svijetu glazbe, povremeno se rađaju melodije koje nadilaze vrijeme i postaju kameni temelji glazbene baštine, a tako su i tri predstavnika splitske glazbene scene, Jakša Jordes, Boris Hrepić Hrepa iz Daleke obale i Saša Antić iz TBF-a, udružili su svoje talente kako bi obradili jedno takvo remek-djelo – pjesmu “Marčelina” legende Tome Bebića.

Ovaj glazbeni trojac prvu izvedbu imao je na ovogodišnjoj dodjeli Rock & Off nagrada tijekom koje je uručena nagrada za životno djelo Tomi Bebiću koju su primili članovi obitelji Bebić. Publika je s oduševljenjem dočekala izvedbu pjesme Marčelina jakih splitskih snaga. I tako se ubrzo rodila i ideja za objavom singla pod okriljem diskografske kuće Dancing Bear.

Uzdižući se iz dubina splitskih ulica, Jakša Jordes, Boris Hrepić Hrepa i Saša Antić donose jedinstvenu interpretaciju Bebićevog klasika koji je dodirnuo srca generacija. Saša Antić, poznat po svojoj dubokoj povezanosti s ritmovima i riječima, donosi poseban osjećaj na harmonici, dok se Jakša i Hrepa prestankom djelovanja grupe Daleka obala vraćaju korijenima, njegujući čisti akustični zvuk.

Kada umjetnik dođe u zrele godine nerijetko se zna vratiti na sami početak

“Kada čovjek, a pogotovo umjetnik, dođe u neke zrele godine te ima iza sebe lijepi umjetnički opus nerijetko se zna vratiti na sami početak. U toj smo fazi sada evo Jakša i ja. Pjesme Daleke obale koje su danas sveopće narodno dobro vratili smo na sami početak i njihov prvotni izričaj u obliku čiste akustike”, ispričao je Boris Hrepić Hrepa o nastanku singla Marčelina.

“Na ljeto 1985. godine kada je Daleka obala nastala prve probe bile su akustične. Sjećam se kad smo se Marijan Ban i ja se našli u stanu none njegove buduće supruge Domine. On je svirao akustičnu, ja isto akustičnu gitaru, ali i usnu harmoniku i violončelo od none. Odsvirali smo tada skoro pa 30 njegovih pjesama, dakle tri buduća albuma Daleke obale. Na tragu takvog prvotnog zvuka Jakša i ja smo uvježbali 30 pjesama. On pjeva i svira saksofon, a ja sviram akustičnu gitaru, usnu harmoniku i držim ritam sa stompom, blues udaraljkaškim instrumentom koji se svira nogom”, dodao je Hrepa.

Jakša Jordes i Boris Hrepić Hrepa se vraćaju svojim korijenima

Marčelina je također u tom zvuku te je Saša super uletio s harmonikom. Na snimci je i Tomi Novak, brat iz Sunnysidersa koji je snimio kontrabas. A upravo smo u toj fazi sada, Jakša Jordes i ja. Marčelina je simbol tog povratka. I podsjeća nas na prve korake Daleke obale. Na prve zvuke koji su se rodili u našim dušama”, poručio je Boris Hrepić Hrepa.

Sniman u Splitu pod nasmijanim nebom ispunjenim jakim jugom, videospot za pjesmu Marčelina predstavlja više od običnog videospota. To je oda životu, ljubavi i glazbi. A u njemu se pojavljuje i Goran Bebić, sin legende Tome Bebića, simbolizirajući duboku glazbenu povezanost koja teče kroz generacije. Ovaj singl, osim što je glazbena posveta je i živa priča o splitskoj glazbenoj sceni. On otkriva duše umjetnika čije su životne priče isprepletene s legendama poput Tome Bebića. Marčelina nije samo pjesma, ona je i prijenos emocije od ulica Splita do dubina ljudskih duša. Više o Tomi Bebiću doznajte na Wikipediji.

VIDEO: Jakša Jordes, Boris Hrepić Hrepa i Saša Antić – Marčelina

Tagged