ivan kovač kaj - sviram blues | 2024.

Ivan Kovač Kaj, jedan od najstarijih, ali ujedno i jedan od najaktivnijih članova koprivničkog blues kluba, predstavlja album “Sviram blues”

Ivan Kovač Kaj novo je ime u Sponinoj glazbenoj obitelji. I dodajmo, bogata pjesmarica ovog nadarenog pjesnika i izvođača nikada nije primjereno predstavljena široj publici. Zato mu je Spona albumom “Sviram blues” odala počast u povodu 60-te godišnjice rada s namjerom i da on ostavi trajniji trag za glazbenu povijest podravskog kraja.

Ivan Kovač Kaj u svojim 80-im godinama, najstariji je, ali ujedno i jedan od najaktivnijih članova koprivničkog blues kluba. Možda je to skromni doprinos autentičnom podravskom bluesu, ali je zaista veliki doprinos glazbenoj baštini i očuvanju podravskog dijalekta. A album Sviram blues je svojevrsni presjek dugogodišnje Ivanove glazbene karijere. On sadrži šesnaest autoskih Ivanovih pjesema, a za glazbenu produkciju je zaslužan Zoran Haraminčić – Hara.

Ivan Kovač Kaj glazbom se bavi od 1958. godine. A kao samouki glazbenik svirao je razne instrumente, točnije gitaru, trubu, harmoniku, bubnjeve i klavijature, u brojnim glazbenim sastavima na koprivničkom području. Svoj literarni i glazbeni izričaj uspješno spaja u jednu cjelinu pa su njegove pjesme rasute na nekoliko, mahom “samoobjavljenih” izdanja, bez zvaničnog nakladnika. A zbog toga su danas teško dostupna…

Ivan se albumom “Sviram blues” prvi put predstavlja široj hrvatskoj glazbenoj javnosti

Godine 1997. objavio je svoj prvi album Kaj za kraj. A potom slijede albumi Pot v Koprivnico (2005.), Škropci z Podravine (2007.), Kraj plave Drave (2010.), Dravski mlinar (2010.), Podrafska pita (2013.), Podravski ftič (2014.), Crazy Hill (2016.), Čerepana (2019.) i Mexico (2020.). Dodajmo da je Ivan Kaj Kovač na svim albumima autor kompletne glazbe i teksta. Ti albumi su tematski vezani uz neka prošla vremena i običaje, zgode i nezgode, događaje te međuljudske odnose u podravskom kraju. A s albumom Sviram blues predstavlja se široj hrvatskoj glazbenoj javnosti. Više o izdavačkoj kući Spona doznajte na mrežnim stranicama na adresi spona.com.hr.

Album “Sviram blues” – popis pjesama:

 1. NA GRUNTU
 2. GOLGE
 3. SOZE I TUDUM
 4. DROVA BLUES
 5. HARLEY DAVIDSON BLUES
 6. ČIST NIKAJ
 7. BLUZ OF KURUZ
 8. ČEREPANA
 9. O MAMA, MAMA
 10. POT V KOPRIVNICO
 11. SVIRAM BLUES
 12. MOJA BABA
 13. DEŽĐ CURI
 14. VRNOL SEM SE
 15. SEDEM LET
 16. EJDA, EJDA

VIDEO: Ivan Kovač Kaj – V Ludbregu na proščenju

Tagged