elemental - ilica | 2020.

Elemental objavio album naziva “Ilica” koji je testament jednog vremena

Početkom lipnja 2020. godine grupa Elemental objavila je novi album naziva “Ilica”. No, ovaj album nije izdan fizički na CD-u, USB-u, ploči ili kazeti, već je izlazak albuma obilježen pomalo neuobičajeno, na platformi Bandcamp, gdje su fanovi i prijatelji benda dobili priliku donacijom ili kupnjom albuma pokazati podršku bendu i njihovom stvaralaštvu, pogotovo u ovo doba koncertne neaktivnosti. Zajednica okupljena oko Elementala još jednom je pokazala svoje najljepše lice – poruke podrške osim iz Hrvatske i regije, dolazili su iz cijele Europe, daleke Amerike, ali i iz egzotičnog Japana.

Plan za daljni život albuma ILICA je sličan – on ostaje zauvijek zabilježen na digitalnim platformama. Pored Bandcampa, album se nalazi u digitalnim dućanima i streaming servisima (iako su moguća kašnjenja na pojedinim platformama zbog poteškoća koje su nastale zbog pandemije koronavirusa).

Album ILICA grupe Elemental kroz glasove Remi i Shota oslikava priče koje se događaju u svakom gradu. Jednako tako album se mogao zvati Knez Mihajlova, Marmontova, Ferhadija, Stritarjeva, Kameni most, Ulica Slobode ili nositi ime bilo koje druge ulice regionalne urbane sredine. Istovremeno, ILICA je oda Zagrebu (naročito njegovoj glavnoj ulici Ilici) i to onom iz vremena starog normalnog. Kao takav, album je testament vremena koje je minulo, uz nezaoiblazno pitanje hoće li se ono ikada više ponoviti.

Album Ilica izdan je za vlastitu diskografsku kuću 383records

“Izmislili smo ILICU iz prašine gradskog asfalta, kao alkemičari. Uzbudljiva mi je. Ne mogu je se zasititi. Ponekad se pitam, odakle dolaze te naše pjesme? I mislim da je odgovor u kemiji – između nas u bendu, između naših instrumenata, iskustava koje spremamo u svoja srca i gradova koji nam služe kao scenografije naših priča”, rekla je Mirela Priselac Remi povodom izlaska albuma.

“Naizgled jednostavno, krenulo je stvaranje i ovog posljednjeg malog albuma. A njemu je naslov nastao puno prije nego što je ta naša najduža gradska ulica promijenila svoje lice. Kao što nismo znali da će tišina korone nadvladati buku iličkog prometa, a potres joj dotući pročelja i dvorišta, tako nismo bili ni svjesni transformacije koje će proći ova šačica pjesama s kojima smo se igrali. ILICA je album transformacija”, nadodao je Luka Tralić Shot. Više o Elementalu doznajte na njihovim mrežnim stranicama.

Full Album Tape Video: Elemental – Ilica

Tagged