dario cebić & matej bunderla - depth | 2021.

Dario Cebić i saksofonist Matej Bunderla predstavljaju pjesmu “Depth”

Vrhunski slovenski saksofonist Matej Bunderla i svjetski poznati hrvatski skladatelj Dario Cebić ovih su dana snimili jedinstvenu skladbu naziva “Depth” (hrv. “Dubina”) za alt saksofon i magnetsku vrpcu. Riječ je o skladbi koja je nastala kao dugogodišnji istraživački spoj terapije glazbom, akustike i kompozicije te koju je prof. Cebić skladao kao reakciju na događaje oko nas. Jedinstveni projekt uskoro će imati svoju premijeru diljem svijeta, a u spotu se koriste i brojni kadrovi snimljeni u Norveškoj i na Islandu. I spomenimo, snimatelj spota je Leonardo Dokša.

Tajanstveni i virtuozni zvuk saksofona vodi nas u jedan psihoterapeutski, meditativni štimung, a koji je popraćen fenomenom prirode. Točnije, zvukovima mora, vjetra, tame, crkvenih zvona i drugih elemenata iz prirode… A vrijedi napomenuti da je Dario Cebić na nedavno održanom međunarodnom glazbenom natjecanju u Dresdenu u Njemačkoj osvojio prvo mjesto s navedenom skladbom. I dodajmo, ta se skladba može koristiti i u glazbeno terapeutske svrhe, prvenstveno protiv depresije i psihičkih poremećaja.

Matej Bunderla rođen je u Mariboru, gdje već sa sedam godina kreće s nastavom klavira. A s jedanaest godina započinje glazbenu naobrazbu iz saksofona. Završio je magisterij iz saksofona – solistički i pedagoški smjer te PPCM u sklopu Klangforum Wien. Nastupa kao solist s brojnim orkestrima i ansamblima, a redoviti je član Schallfeld Ensemble. Živi i djeluje u Hamburgu. Dario Cebić završio je doktorat iz kompozicije, poslijediplomski studij kompozicije te doktorat iz glazbenih znanosti. Dobitnik je brojnih nagrada i priznanja, a 2020. godine dobio je nagradu Republike Hrvatske za pedagoški rad i kompoziciju. Više o profesoru Cebiću doznajte na Wikipediji.

VIDEO: Dario Cebić – Depth

Tagged