jurica pavičić - crvena voda - 2021.

Jurica Pavičić i njegov roman “Crvena voda“ niže nagrade u Francuskoj

Nakon što je preveden na francuski, roman “Crvena voda” koji je napisao književnik i novinar Jurica Pavičić, u toj zemlji samo niže nagrade. Najnovije priznanje jest nagrada “Transfuge” za najbolji strani krimić, a dodjeljuje je istoimeni francuski mjesečnik za kulturu i to u trinaest kategorija. A među njima su i one za zbirku eseja, knjigu o umjetnosti i knjigu o filmu.

Jurici Pavičiću festival “Quais du polar” u Lyonu u srpnju je za roman “Crvena voda” dodijelio prestižnu nagradu “Le Point du Polar européen”. Riječ je o nagradi za najbolji kriminalistički roman europskog autora, napisan na francuskom ili preveden na francuski jezik. Hrvatski nakladnik romana “Crvena voda” je Profil. Na francuski jezik ga je preveo Olivier Lannuzel, a objavila izdavačka kuća Agullo. Dodajmo da je dosada ovaj roman otisnut više od 13 tisuća puta.

Roman Crvena voda priča je o obiteljskoj tragediji i potrazi za odgovorima. Kroz sudbine glavnih likova postaje i priča o Hrvatskoj i traumama društva tijekom triju desetljeća. Prije velikog uspjeha u Francuskoj, Jurica Pavičić sa svojim je romanom postigao zapažene uspjehe i u Hrvatskoj. Crvena voda vrlo je brzo postala bestseler, dodijeljene su joj nagrada Ksaver Šandor Đalski i nagrada Fric, a bila je u užim izborima i za druge književne nagrade. Roman je prvi puta izdan 2017. godine, a prije francuskog doživio je i njemačko izdanje.

Jurica Pavičić i njegov roman “Crvena voda” dobio je niz zapaženih kritika u europskim medijima

Tako francuski Le Figaro hvaleći naslov romana piše kako Pavičić “uspijeva nadograditi obiteljsku dramu te maestralnu, vještu povijesnu fresku, a da ni jedne sekunde ne žrtvuje napetost dobrog krimića.” Francois Forestier za L’Observateur napisao je da se roman pogrešno opisuje kao “egzistencijalistički krimić”. Ovdje je u pitanju čisti “jadranski blues”.

“Jurica Pavičić oživljava trideset godina komešanja hrvatskog društva kroz rasap jedne ranjene obitelji. Vrlo strasan roman.”, napisala je Alexandra Schwartzbrod u kritici Crvene vode koju je objavio Liberation. Jean Marc Lacherrere u Act Du Noir je istaknuo: “Evo maestralne ilustracije načina na koji triler ponekad miješa priče i povijest, individualnu sudbinu i kolektivnu povijest… Vrlo lijepo otkriće.”

Crvena voda je hodač po užetu, preosjetljiv roman, čija radnja napreduje protiv vrtoglave praznine… Melankolija koja proizlazi iz romana usmjeruje pozornost na detalje. Na tišinu i atmosferu, jedinstvenu i vrtoglavu poetiku.”, napisao je Michel Abescat za France Inter. Više informacija o Jurici Pavičiću doznajte na stranicama Wikipedije.

Tagged