luka perkz perković / 2021.

Luka Perkz Perković nije opravdao očekivanja na jednom od najvećih turnira

Luka Perković iz Zagreba, poznat i pod nadimkom “Perkz” jedan je od najboljih igrača na svijetu u igrici League of Legends. Iako mnogi nikada nisu čuli za njega, njegovo ime posljednjih nekoliko mjeseci je postalo česta tema u hrvatskim, ali i svjetskim novinama. Razlog tomu je bio njegov prelazak iz europske ekipe G2 Esports u američki Cloud9.

Iako prelazak jednog igrača u neki drugi tim nije ništa neuobičajeno, svota novca koju je Cloud9 platio za njega definitivno jest. Riječ je o iznosu koji premašuje 10 milijuna kuna za tri godine, a zbog toga je uvršten i na cijenjenu Forbesovu listu “30 under 30”.

Donio svom titulu proljetnog prvaka u SAD-u

Već u svom premijernom nastupu u LCS-u, natjecanju u League of Legendsu za sjevernoameričke timove, Perkz je bio ključni igrač i pomogao svojoj ekipi da osvoji naslov proljetnog prvaka. Kada je to najviše trebalo, u samom finalu, preuzeo je odgovornost na sebe i osigurao titulu ekipi Cloud9.

Tom titulom njegov je tim ostvario i pravo nastupa na nadolazećem, sada netom završenom međunarodnom turniru, Mid-Season Invitationalu.

Što je Mid-Season Invitational?

Mid-Season Invitational, još poznatiji i kao MSI, je turnir na kojem sudjeluje 12 ekipa. Međutim, to nisu bilo koje ekipe već one koje su bile najbolje u proljetnom dijelu natjecanja u svojim regijama. Postoji upravo 12 takvih regija, a na kraju MSI-a samo jedan tim odnosi pobjedu.

Posljednji MSI održao se 2019. godine, a njega je osvojio upravo naš Perkz sa svojom tadašnjom ekipom G2 Esports. On je tako na ovaj MSI došao kao jedini branitelj te titule budući da se njegovi prijašnji suigrači bez njega nisu uspjeli kvalificirati ove godine.

Očekivanja su bila velika

Cloud9 je na MSI-u slovio za jednog od četiri najveća favorita prema procjenama kladionica poput Bet at home i sličnih na stranici stavidoma.com. Međutim, njegova ekipa je odigrala poprilično loše i nije uspjela doći niti do polufinala. Sam Perkz također nije igrao na razini na kojoj smo ga navikli gledati. Baš kao pravi lider svoje ekipe, preuzeo je odgovornost za loš rezultat.

Pred njime i njegovom ekipom Cloud9 sada je kratka pauza, a zatim kreće i ljetni dio sezone u Sjevernoj Americi. Ona bi trebala kulminirati Svjetskim prvenstvom na kojem bi ponovno Perkza mogli gledati na međunarodnoj sceni.

Luka Perkz Perković na svoje dužnosti gleda kao na posao

Iako mnogi smatraju kako se Perkza i ostale igrače koji zarađuju igrajući video igre ne može smatrati sportašima te da ne zaslužuju iznose koje zarađuju, nema nikakve sumnje da je esport budućnost i da će iz godine u godinu postajati sve popularniji. Esport događaji dosežu ogromnu gledanost, a odnedavno su i neizbježan dio ponude u sportskim kladionicama kao spomenuta Bet at home. Mnogi će igrači tako reći da za njih ovo nije samo igranje već i posao.

Na tu temu oglasio se i Luka Perkz Perković: “Četiri dana tjedno treniramo od šest do deset sati, a dva dana igramo natjecateljske mečeve, što uzme cijeli dan. Jedan smo dan u tjednu slobodni. Kad sam počinjao s League of Legendsom, igrao sam ga iz zabave i užitka. Sada, nakon nekoliko godina na ovoj razini, više ne uživam toliko u igri. Sve ju više smatram poslom.”

Tagged