zvonimir troskot | zagrebačke promenade | 2021.

Zvonimir Troskot predstavio plan uređenja šetnica i biciklističkih staza

Zvonimir Troskot, Mostov kandidat za gradonačelnika Grada Zagreba, predstavio je “Zagrebačke promenade”. To je projekt uređenja šetnica i biciklističke infrastrukture uz zagrebačke potoke. Radi se o “mreži zelenih rekreacijskih oaza uz zagrebačke potoke koji su prirodno bogatstvo Zagreba”. Zagrebačke promenade značile bi vraćanje potoka građanima, ali veću povezanost mnogih dijelova grada. Doprinijele bi smanjenju prometnih gužvi, snažnom povećanje biciklističkih staza i prostora za rekreaciju općenito.

Europske metropole jako puno ulažu u razvoj zelenih javnih površina, šetnica i biciklističkih staza. Krajnje je vrijeme je da u Zagrebu napravimo jednu rekreacijsku zonu gdje će se građani moći opustiti i relaksirati. Zato smo u Mostu razvili ideju Zagrebačkih promenada. Riječ je o revitaliziranim zagrebačkim potocima uz koje bismo napravili paralelno šetnice i biciklističku infrastrukturu. A sve u cilju kako bi mogli spojiti određene kvartove koje zagrebački potoci prirodno spajaju“, rekao je Zvonimir Troskot.

“Kao što bismo radili Zagrebačke promenade i spajali sjever sa jugom Zagreba, napravili bismo i biciklističke staze na relaciji istok-zapad. Tako bi dobili jedan premreženi sustav biciklističke infrastrukture. Na taj način potaknuli bi ljude da se što više bave sportom i rekreacijom, a uz to smanjili i prometne gužve“, rekao je Troskot. Uz to, smatra da bi se uređenim Zagrebačkim promenadama ljudi mogli kretati nesmetano od Jaruna do Podsuseda, Stenjevca, Trešnjevke, Črnomerca

Zvonimir Troskot će zapuštenu željezničku stanicu Kustošija strateški uključiti u projekt Zagrebačkih promenada

“Cilj Zagrebačkih promenada je spojiti zagrebačke kvartove, a potoke koji su simboli Zagreba vratiti građanima i smanjiti promet”, rekao je Troskot. Ovu ideju je prezentirao uz potok Črnomerec s razlogom: “Potok Črnomerec spaja tri ZET-ova okretišta. Prvi je terminal Črnomerec. Tri kilometra južnije uz potok nalazi se okretište Ljubljanica. A još dva kilometra dalje, uz potok Vrapčak i rijeku Savu dolazi se do okretišta na Savskom mostu. Cilj je ovo cijelo područje povezati revitalizirnim potocima.”

“Napravit ćemo intermodalni putnički terminal koji bi spajao okretište tramvaja na Črnomercu sa željezničkom stanicom Kustošija. To bi sve povezali sa Zagrebačkim promendama“, objasnio je Troskot. Također, ponudio je i rješenja za prometne gužve, bez kojih smatra da obnova Zagreba neće biti moguća.

“Povećali bismo frekvenciju vlakova da idu svakih 15 minuta i to od 5 do 1 sat ujutro sljedećeg dana. Povezali bismo željeznička stajališta sa okretištima. Napravili bismo i nešto što se zove gradska autocesta, a to bi bila Ljubljanska, Zagrebačka i Slavonska avenija bez semafora. Takvo jedno rješenje iziskuje denivelacije. Kad postanem gradonačelnik, jedna od strategija će biti suradnja Grada sa željezničkim poduzećima. Ta nesuradnja koju smo godinama gledali je dovela do ovako starih pruga i do toga da građani nemaju poticaja koristiti željeznički promet”, zaključio je Troskot. Više o programu stranke Most doznajte na mrežnim stranicama na adresi most-hrvatska.hr.

Tagged