istočni ulaz u zoološki vrt zagreb / studeni 2015.

Zoološki vrt zabilježio koronavirus kod dva lava – nema opasnosti za građane

Zoološki vrt u Zagrebu je u srijedu, 24. studenoga 2021. godine, potvrdio da su dva lava zaražena koronavirusom. Pretragama u uzorcima izmeta i brisa nosa lavova u laboratorijskim pretragama potvrđen je virus SARS-CoV-2. Podsjećamo da za sada, prema tumačenjima Svjetske organizacije za zdravlje životinja, nema dokaza da kućni ljubimci imaju značajnu ulogu u širenju virusa SARS-CoV-2 na ljude.

Stoga se rizik od širenja bolesti na ljude smatra vrlo niskim. Ministarstvo poljoprivrede, Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane u suradnji sa Veterinarskim fakultetom prepoznala je značaj i važnost praćenja proširenosti infekcije virusom SARS-CoV-2 u životinja. Tako se tijekom 2021. godine u tu svrhu i provodi Program praćenja proširenosti infekcije SARS-CoV-2 . Uz to, utvrđuju se uloge životinja u epidemiologiji COVID-19 na području Republike Hrvatske.


Bez obzira na to što nema epidemioloških pokazatelja da kućni ljubimci sudjeluju u širenju infekcije na ljude i dalje se preporuča da osobe za koje postoji sumnja ili u kojih je potvrđeno da su oboljele od COVID-19 izbjegavaju bliski kontakt sa svojim kućnim ljubimcima. Uz izbjegavanje, brigu o istim trebali bi povjeriti drugoj osobi do ozdravljenja. Također se preporuča primjena dobre higijenske prakse i nošenje zaštitne maske za lice.

Životinje vlasnika zaraženih virusom COVID-19 trebale bi se držati u zatvorenom prostoru, sukladno epidemiološkim mjerama koje se primjenjuju i na oboljele osobe. Također, kao dio dobre opće prakse, pri rukovanju i njezi životinja potrebno je provoditi osnovne higijenske mjere. To je pranje ruku nakon rukovanja i boravka s životinjama ili hranom za životinje. Također, treba izbjegavati ljubljenja i lizanja od strane životinja ili dijeljenja iste hrane.

Zoološki vrt Zagreb je prvi u Hrvatskoj od početka pandemije koji je potvrdio bolest u bilo koje vrste životinja

Pozitivni lavovi uzorkovane su radi pojave kliničkih znakova bolesti te epidemiološke poveznice s COVID-19 oboljelom osobom. Uz to, životinje su pretražene u okviru provedbe Programa praćenja proširenosti infekcije virusom SARS-CoV-2 u životinja. Također, pregledavaju se radi utvrđivanja uloge životinja u epidemiologiji COVID-19 na području Hrvatske. Sukladno Naredbi o mjerama zaštite zdravlja životinja od zaraznih i nametničkih bolesti i njihovom financiranju u 2021. godini, istraživanja provodi laboratorij Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Ministarstvo poljoprivrede i Uprava za veterinarstvo i sigurnost hrane redovito prate informacije koje o Sars-CoV-2 u životinja koje objavljuje Svjetska organizacija za zdravlje životinja. U slučaju bilo kakvih novih spoznaja o tome će se odmah obavijestiti struka i javnost. Više informacija o Zoološkom vrtu u Zagrebu doznajte na mrežnoj stranici na adresi zoo.hr.

Tagged