kamion ralica za snijeg :: zimska služba zagrebačke županije :: 2022.

Zimska služba Zagrebačke županije spremna za nadolazeću zimu 2022/2023

Zimska služba Zagrebačke županije spremna je zimu! Točnije, sve je spremno za “provođenje programa radova održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije u zimskom razdoblju 2022./2023. godine”. Ukupno je za ovaj program Županija osigurala 18 milijuna kuna.

Županijska uprava za ceste (ŽUC) Zagrebačke županije organizira provođenje zimske službe na 1230 kilometara županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije, raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti. Provođenje službe održava se u razdoblju od utorka, 15. studenog 2022. sve do subote, 15. travnja 2023. godine. Za taj zadatak je osigurano 28 timova, 58 vozila te 5000 tona soli i 5000 kubnih metara sipine. Radove zimskog održavanja izvode Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o. i to putem stožera zimske službe kroz sedam mjesta pripravnosti. A ta mjesta su Okuje (Velika Gorica), Goričica (Sveti Ivan Zelina), Vrbovec, Zaprešić, Samobor, Jastrebarsko i Ivanić-Grad.

Kako zimska služba klasificira prometnice?

Zimska služba prvo čisti ceste III. i IV razine. A što to uopće znači? Ceste III. razine prednosti su uglavnom županijske ceste te lokalne ceste većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima na kojima se prohodnost osigurava od 5:00 do 20:00 sati, s mogućnošću zastoja do 2 sata između 20:00 i 5:00 sati kod prosječnog sniježenja te osiguranje jednog prometnog traka s mogućnošću zastoja od 2 sata između 20:00 i 5:00 sati kod iznadprosječnog sniježenja.

Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja. Također, to su sve lokalne ceste koje nisu u III. razini prednosti, a njihova se prohodnost mora osigurati od 7:00 do 20:00 sati. Kod prosječnog sniježenja mogući kraći zastoji, a kod iznadprosječnog sniježenja mogući su zastoji do jednog radnog dana. Na području Zagrebačke županije nalazi se i 460 kilometara državnih cesta I. i II. razina prednosti. Prema riječima Božidara Šnajdera iz Hrvatskih cesta koje su nadležne za njihovo održavanje, za nadolazeću zimu osigurano je 5.700 tona soli te 2.000 kubika sipine.

Ove godine osigurano je 3 milijuna kuna više za čišćenje prometnica od snijega

“Za izvršenje ovogodišnjeg 100-postotnog standarda zimske službe trebalo je osigurati čak tri milijuna kuna više nego prethodne godine. To najbolje govori o tome koliko su poskupjeli energenti. No dvojbe nije bilo jer je sigurnost građana i prohodnost cesta naš prioritet”, rekao je Damir Tomljenović, zamjenik župana Zagrebačke županije. Uz to, zamjenik župana je i uputio apel svim vozačima da na svojim vozilima obavezno imaju zimsku opremu te vožnju prilagode uvjetima na cesti.

Zimska služba je apsolutno prioritetna djelatnost. Uključit ćemo sve raspoložive kapacitete kako bi omogućili što bržu reakciju te potrebnu sigurnost i prohodnost svih razina prometnica. Naše jedno vozilo održava manje od 30 kilometara ceste. I to je na razini prethodnih godina”, rekao je Tomislav Bačanek, direktor Županijskih cesta. Banaček je dodao da je u tijeku i postavljanje oko tisuću prometnih znakova koji upozoravaju na poledicu, takozvane “pahulje”, 500 dopunskih ploča opasnosti te više od 2000 rubnih štapova. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama Županijske uprave za ceste na adresi zuczg.hr.

Tagged