zimska služba / županijska uprava za ceste / zagrebačka županija 2019

Zimska služba Zagrebačke županije spremna za nadolazeću zimu 2019.

Zimska služba Zagrebačke županije spremna je za provođenje programa radova održavanja županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije u zimskom razdoblju 2019/2020. za što je osigurano 15,3 milijuna kuna.

Županijska uprava za ceste (ŽUC) Zagrebačke županije organizira provođenje zimske službe na 1.258 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti u razdoblju od 15. studenoga ove godine do 15. travnja 2020. za što je osigurano 29 vozila s ralicama i posipačima, 1 freza za snijeg te 5.000 tona soli i 5.000 m3 sipine.


Prema riječima ravnatelja ŽUC-a Tomislava Landeke radove zimskog održavanja izvode Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o. i to putem stožera zimske službe kroz sedam mjesta pripravnosti (Goričica, Ivanić-Grad, Jastrebarsko, Okuje, Samobor, Vrbovec i Zaprešić). Na području Zagrebačke županije nalazi se i 370 km državnih cesta (I. i II. razina prednosti), a Hrvoje Sokol iz Hrvatskih cesta kazao je kako je za njihovo održavanje osigurano 5.000 tona soli te 1.500 m3 sipine.

Ceste III. razine prednosti su uglavnom županijske ceste te lokalne ceste većeg prometno – ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima, a prohodnost mora biti osigurana od 5 do 20 sati. Kod prosječnog intenziteta sniježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim zastojima od dva sata između 20 i 5 sati.

Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno – ekonomskog značenja kao i sve lokalne ceste koje nisu u III. razini prednosti, a njihova se prohodnost mora osigurati od 7 do 20 sati, a kod prosječnog intenziteta sniježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim kraćim zastojima od 20 do 7 sati.

Županijske ceste Zagrebačke županije ove godine ulažu više od 9 milijuna kuna u modernizaciju svoje opreme

“Potrošnju materijala smo planirali na temelju dosadašnjeg iskustva, a izvedba će sigurno ove godine biti još efikasnija uz novu mehanizaciju koja će bitno olakšati rad na terenu”, rekao je direktor Županijskih cesta Jurica Krleža.

Župan Stjepan Kožić istaknuo je kako je održavanje samo jedan dio posla kad je cestarski sektor u pitanju. “Ono što je i dalje gorući problem kako u Zagrebačkoj županiji, tako i u ostatku Hrvatske je sanacija oštećenih i dotrajalih prometnica koje su u nadležnosti županijskih uprava za ceste. Kreditom od 50 milijuna kuna sanirali smo oko 200 kilometara najugroženijih prometnica, a potrebe na terenu daleko premašuju sredstava kojima raspolaže ŽUC”, rekao je Kožić apelirajući pritom još jednom na Vladu RH i resorna ministarstva da napokon krenu rješavati problematiku nedostatnih temeljnih prihoda ŽUC-eva u svim županijama RH.

Ceste nisu samo prometnice po kojima se putuje – ceste su generator gospodarskog razvoja

Ravnatelj Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije Tomislav Landeka posebno je apelirao na vozače: “Ceste će biti očišćene u najkraćem mogućem roku, a ovim putem posebno molim vozače i sve sudionike u prometu da na svojim vozilima imaju zimsku opremu te da vožnju prilagode uvjetima na cesti.”

Više informacija doznajte na mrežnim stranicama Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije na adresi zuczg.hr.

Tagged