zimska služba grada zagreba 2020 - smotra vozila i opreme

Zimska služba Zagreba ima novu opremu i spremna je za zimu 2020.

Zimska služba Grada Zagreba je u bazi Žitnjak podružnice Zagrebačkih cesta održala pokaznu smotru i pokazala da je spremna za nadolazeću zimu. Dodajmo da se radovi Zimske službe izvode se u četiri stupnja pripravnosti i dvije razine prednosti.

U prvoj razini prednosti uvrštene su ceste prvog reda te dio nerazvrstanih cesta drugog reda. Tu se čiste sve trase javnog gradskog prijevoza, prilazi institucijama, industrijskim zonama, turističkim središtima, sve ulice u užem gradskoj središtu kojima se odvija intenzivniji promet te cestovni objekti (mostovi, nadvožnjaci, podvožnjaci).

Na navedenim cestama prve razine prednosti prohodnost se mora osigurati u roku od 5 sati u nizinskom, odnosno 8 sati u planinskom području od trenutka prestanka oborina. Na cestama druge razine prednosti prohodnost se osigurava najkasnije u roku 24 sata od trenutka prestanka oborina.

“Kao i svake godine, tako i ove, djelatnici Zagrebačkih cesta, odnosno Zimske službe spremni su za prve pahulje snijega i u pripravnosti su od 15. studenoga pa sve do 15. travnja. U Zagrebu smo postigli visoki standard koji moramo i održavati. Nastavili smo ulagati u opremu te smo ove godine nabavili novi tegljač s labudicom i dva nova kamiona. Ukupno se rali i posipava 2651 kilometara prometnica, od čega u prvoj razini prednosti oko 1100, a u drugoj razini oko 1500 kilometara. U prvoj razini koja podrazumijeva prioritete kao što su prilazi bolnicama mora se sve očistiti u roku od 4 do 6 sati, a ostale ceste u roku 24 sata”, rekao je gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić.

“Trenutno u svim skladištima Zagrebačkih cesta nalazi se više od 19.000 tona soli i preko 4.000 tone sipine, a ovisno o vremenskim uvjetimai količini padalina one će biti i povećane. U Zimskoj službi Grada Zagreba sudjeluje 292 ekipe raspoređene na 17 lokacija, odnosno baza na području grada Zagreba. Opremljeni smo i sa sustavom detekcije leda, a kako bi mogli pravovremeno reagirati na našim prometnicama povezani smo i sa Hrvatskim meteorološkim zavodom i u sustavu s njima određujemo razinu održavanja”, dodao je voditelj Podružnice Zagrebačke ceste Dragan Perić.

Više informacija doznajte na mrežnim stranicama Zagrebačkih cesta na adresi zgceste.hr.

Tagged