downhill bicikl | luca beani - unsplash | 2023.

Žičara Sljeme izlazi u susret “downhill” biciklistima – uvode se dnevna i godišnja biciklistička karta

Slijedom zahtjeva korisnika, Zagrebački električni tramvaj od subote, 6. svibnja 2023. godine, uvodi dnevne i godišnje karte za bicikliste, posebice ljubitelje popularnog “downhilla”, ali i za sve one kojima je Žičara Sljeme često prijevozno sredstvo, točnije, imaju potrebu koristiti ju višekratno od podnožja prema vrhu planine Medvednice. Dodajmo da se ovdje radi o kartama koje će istovremeno vrijediti za prijevoz i osobe i bicikla.


Cijena takve dnevne biciklističke karte iznosit će 25 eura i vrijedit će za neograničen broj putovanja. Napominjemo da će ulaz s ovom vrstom karte u gondolu biti moguć isključivo s donje postaje Žičare Sljeme i to na dan prijevoza, odnosno kupnje! Cijena godišnje biciklističke karte iznosit će 300 eura i vrijedit će godinu dana od dana kupnje. S njom ćete moći ostvariti neograničen broj putovanja, također isključivo s donje postaje na gornju postaju Žičare. Prilikom prve kupnje biciklističke karte bit će potrebno izraditi elektroničku karticu na prodajnim mjestima žičare u iznosu od 3,98 eura. A njoj će se potom pridružiti odgovarajuća dnevna ili godišnji karta.

Dodajmo da postojeća karta za prijevoz bicikla uvedena kao dodatna naknada po biciklu u iznosu od 2,65 eura ostaje i dalje za sve one koji imaju potrebu samo za jednokratnim prijevozom bicikala. Napominjemo kako je u jednoj gondoli moguć prijevoz dvije osobe i dva bicikla. Putnici koji ulaze s biciklima obvezni su obratiti pozornost kako prilikom vožnje žičarom ne bi oštetili opremu ili ugrozili ostale korisnike. Ali i kako bi se prevezli na siguran način.

Žičara Sljeme Zagrepčane na vrh Medvednice vozi već više od godine dana

Podsjećamo kako je nova Žičara Sljeme u promet puštena 24. veljače 2022. godine. Prva dva mjeseca nije bio moguć prijevoz bicikala, no već je 16. travnja 2022. godine uvedena i ta mogućnost, tj. dodatna karta za prijevoz bicikla. Dodajmo da je do 31. ožujka 2023. godine prodana ukupno 7.471 jednokratna karta za bicikle.

Tijekom tog razdoblja određena skupina korisnika stalno je ZET-u iskazivala potrebu za uvođenjem jedinstvene karte za prijevoz osobe i bicikla. Stoga je uvođenje dnevne i godišnje biciklističke karte odgovor na potrebe sugrađana i sugrađanki koje kontinuirano koriste prijevoz žičarom. I to isključivo od podnožja prema vrhu žičare. Prodaja dnevnih i godišnjih karata počinje od subote, 6. svibnja 2023. godine od 8.30 sati na prodajnim mjestima Žičare. Sve dodatne informacije o Žičari Sljeme doznajte na mrežnim stranicama zicarasljeme.com.

Cijene karata za zagrebačku žičaru

Cijene karata za žičaru formirane su u tri kategorije. Prva kategorija je za osobe koji imaju mjesečni ili godišnji kupon ZET-a. Odrasli plaćaju 3,98 eura za kartu u jednom smjeru i 6,64 eura za povratnu kartu. Mladi od 15 do 24 te stariji od 65 godina plaćat će jednosmjernu kartu 2,65, a povratnu 3,98 eura. Za djecu mlađu od 15 godina i osobe s invaliditetom koji ostvaruju pravo na besplatni prijevoz vozilima ZET-a vožnja žičarom je besplatna.

Druga kategorija vrijedi za sve Zagrepčane koji nemaju ZET-ov pretplatni kupon. Cijena za odrasle bit će 5,31 euro za jedan smjer i 9,29 eura za povratnu kartu. Za mlade od 15 do 24, kao i starije od 65 godina, cijena jednosmjerne karte će biti 3,32 eura, dok povratna košta 5,31. Za djecu mlađu od 15 godina te osobe s invaliditetom koji ostvaruju pravo na besplatan prijevoz vozilima ZET-a, vožnja žičarom će i dalje ostati besplatna.

Treća kategorija karte se odnosi na osobe koje nisu iz Zagreba i nemaju ZET-ov pretplatni kupon. Odrasli će plaćati 9,95 eura za jedan smjer i 16,59 eura za povratnu kartu. Mladi od 15 do 24 godine i stariji od 65 godina plaćat će 6,64 eura za jedan smjer i 9,95 za povratnu kartu. Cijena za djecu mlađu od 15 godina i osobe s invaliditetom je 2,65 eura za jedan smjer i 3,98 za povratnu kartu.

Tagged