srednja strukovna škola velika gorica / travanj 2012.

ZG županija uvodi u tri srednje škole Regionalni centar kompetentnosti

Zagrebačka županija prijavila je 100 milijuna kuna vrijedan projekt “Regionalni centar kompetentnosti u strukovnom obrazovanju u strojarstvu – Industrija 4.0” za sufinanciranje iz EU fondova. Očekuje se kako će 30 milijuna kuna biti povučeno iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

50 milijuna kuna očekuje se iz Europskog socijalnog fonda, dok će Zagrebačka županija osigurati preostalih 20 milijuna kuna. Regionalni centar organiziran je kao jedinstveni centar izvrsnosti, uspostavljen na tri lokacije. Srednja strukovna škola Velika Gorica postat će Centar izvrsnosti za CAD/CAM/CNC sustave i aditivne tehnologije. Srednja strukovna škola Samobor specijalizirat će se kao Centar izvrsnosti za senzoriku, automatiku i obnovljive izvore energije. A Srednja škola Dugo Selo razvit će se kao Centar izvrsnosti za robotiku.


“Regionalni centar kompetentnosti će kada proradi učenicima garantirati da će po završetku srednje škole biti sposobni odgovoriti suvremenim zahtjevima na tržištu rada. Učiti radeći najbolje su riječi koje opisuju što to centri kompetencija donose, a kad se k tome doda da će učenici raditi odnosno učiti na najsuvremenijim strojevima, uvjeren sam da će se uvelike i promijeniti stav prema strukovnim zanimanjima kao poželjnima i vrijednima”, rekao je župan Stjepan Kožić.

Projektom je predviđena dogradnja sve tri škole novim laboratorijima, praktikumima, specijaliziranim učionicama s ukupno preko 3.330 m2. Tu je i nabava uređaja za senzoriku, robotiku i automatiku. Uz njih planirana je nabava CNC stroja, 3D printera, raznog alata i pribora. Dodajmo da je Zagrebačka županija samo za izradu projektno – tehničke dokumentacije za prijavu projekta izdvojila gotovo milijun kuna. Više o Srednjoj strukovnoj školi u Velikoj Gorici doznajte na mrežnoj adresi ss-strukovna-velikagorica.skole.hr.

Tagged