zdravstvena stanica zapruđe zagreb - listopad 2020.

Zdravstvena stanica Zapruđe energetskom obnovom smanjila troškove

Završio je projekt energetske obnove zgrade Zdravstvene stanice Zapruđe, koja je u sastavu Doma zdravlja Zagreb – Centar, provodio se od travnja 2019. do rujna 2020. godine.

Vrijednost obnove iznosi 2.764.435,15 kuna, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 1.414.080,81 kuna, a prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.


Projekt se sufinancirao i provodio u sklopu Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

“Ovim radovima kompletno je obnovljena ova Zdravstvena stanica, tako da očekujemo da će doći do značajnih ušteda. Na ovom mjestu radi sedam timova primarne zdravstvene zaštite, patronažna služba, ljekarna i druge djelatnosti kojima će ovo biti veliki iskorak. Do sada je Dom zdravlja uložio više od milijun kuna vlastitih sredstava na unutrašnje uređenje, a sada s ovim radovima zaokružena je cjelina. Zahvaljujem Gradu na organizaciji i logističkoj potpori te što smo zajedničkim snagama došli do potpuno obnovljene Stanice kojoj gravitira 32.000 građana”, rekla je Antonija Balenović, ravnateljica Zdravstvene stanice Zapruđe.

Zdravstvena stanica Zapruđe izgrađena je 1971. godine

Grijana površina zgrade je 953 m2, a potreba za toplinskom energijom za grijanje bila je 194 MWh godišnje. Sa energetskom obnovom zgrade smanjili su se troškovi za grijanje i održavanje zgrade, smanjile su se emisije CO2, a što je posebno važno omogućeno je ugodnije iskustvo boravka za pacijente i korisnike Zdravstvene stanice Zapruđe kao i za zdravstvene djelatnike.

“Planirana energetska obnova realizirana je kroz rekonstrukciju i izvođenje građevinsko – obrtničkih radova te radova na strojarskim i elektrotehničkim instalacijama. Tako je izvedena toplinska izolacija, zamjena stolarije, rekonstrukcija opreme i ugradnja nove što omogućava racionalnije trošenje toplinske energije. Primjenom mjera energetske učinkovitosti smanjila se godišnja potreba za toplinskom energijom za grijanje za 152 MWh (78%) kao i emisije CO2 za 61,8 t/godišnje (68%)”, istaknula je Đurđica Veselin, voditeljica projekta te dodala kako je zgrada sada iz energetskog razreda E prešla u energetski razred B.

Više informacija o Domu zdravlja Zagreb – Centar doznajte na mrežnoj stranici na adresi dzz-centar.hr.

Tagged