zdravstvena stanica ljubijska zagreb 2020

Zdravstvena stanica Ljubijska provela modernizaciju i energetsku obnovu

Zgrada Zdravstvene stanice Ljubijska je izgrađena 1977. godine. Grijana površina zgrade je 376 m2, a dosadašnja potreba za toplinskom energijom za grijanje iznosila je 90.000 kWh godišnje.

Provedbom energetske obnove, poboljšala se energetska karakteristika zgrade postavljanjem toplinske izolacije na ovojnicu zgrade i zamjenom neučinkovite vanjske stolarije i bravarije te modernizacijom sustava grijanja i hlađenja.


Projekt energetske obnove zgrade Doma zdravlja Zagreb – Istok, Zdravstvene stanice Ljubijska, provodi se prema Ugovorima o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte financirane iz europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014. – 2020. sklopljenih s Ministarstvom graditeljstva i prostornoga uređenja i Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.Vrijednost ovog projekta je 1.698.293,05 kuna, za koji su dodijeljena bespovratna sredstva Europskog fonda za regionalni razvoj u iznosu od 685.002,52 kuna.

“Iznimno sam zadovoljna što smo pristupili ovom velikom projektu. Nakon 43 godine postojanja, ova je zgrada energetski obnovljena, a koristi su se vidjele odmah po završetku radova. Zbog širokog raspona i visokih stropova stare gradnje gubilo se mnogo topline, poglavito u zimskim mjesecima, a troškovi su svake godine sve više rasli. Sada mogu reći da imamo novu zgradu, u kojoj je značajno poboljšano okruženje za djelatnike i pacijente”, rekla je Dragica Jesih, v. d. ravnateljice ZS Ljubijska.

Zgrada ZS Ljubijska je iz vrlo niskog energetskog razreda F prešla u razred B

“Zgrada ZS Ljubijska građena je u kasnim sedamdesetim godinama 20. stoljeća te joj je tlocrt razveden, stropovi visoki i funkcionalno neiskoristivi, sa velikom površinom krova pa je sve zajedno pridonosilo velikim gubicima energije, a time i velikim troškovima”, rekla je voditeljica projekta Andrea Sili Bosner. Dodala je kako se primijenjenim mjerama energetske učinkovitosti smanjila godišnja potreba za toplinskom energijom za grijanje za 71% te su smanjene emisije CO2 za 73%.

Program energetske obnove uključuje primjenu mjera energetske učinkovitosti, obnovljivih izvora energije i zamjenu ekološko neprihvatljivih goriva na 134 zgrade ukupne grijane površine 463.000 m2, za što je ukupno planirana investicija od 805.000.000 kuna. Za 11 zgrada domova zdravlja predviđena je investicija od 37 milijuna kuna.Pod Dom zdravlja Zagreb Istok spadaju zagrebačka naselja Maksimir, Peščenica, Dubrava i Sesvete, a više informacija doznajte na mrežnoj stranici DZZI-ja na adresi dzz-istok.hr.

Tagged