tramvaj broj 3 i 12 - tratinska ulica, zagreb - travanj 2016.

Zagrebački Reformisti ukazuju da su zapadna gradska naselja i dalje bez tramvaja

Zagrebački Reformisti ukazali su na “neodrživu činjenicu da su Voltino naselje, Špansko, Malešnica, Rudeš i Donje Vrapče i dalje među zagrebačkim gradskim naseljima bez tramvaja”. Dodajmo da je prije 86 godina, 1936., dovršena je izgradnja tramvajske pruge od Savske ceste od Ljubljanice gdje je i otvorena nova Remiza. Od tada se broj stanovnika Zagreba povećao pet puta, no, razvoj prometne pružne infrastrukture nije pratio razvoj ovog dijela grada. Izgrađena je tek tramvajska pruga do Prečkog početkom 21. stoljeća.


U Generalnom prometnom planu za 2010. godinu vidljivo je da je tada, prije 12 godina, ambiciozno planirano sljedeće:

  • produljenje tramvajske linije broj 3 od Ljubljanice do Črnomerca;
  • izgradnja novih linija lakih tračničkih sustava između Malešnice i Dupca;
  • povezivanje novim linijama lakih tračničkih sustava Španskog i Borongaja;
  • nova linija lakih tračničkih sustava između Prečkog i Dupca;
  • nova linija lakih tračničkih sustava između Trga bana Jelačića i Dugava i to preko Kruga;

Zagrebački Reformisti su još 2016. upozoravali na potpuni izostanak razvoja tramvajske infrastrukture

Uz uspostavnu novih linija, u Generalnom prometnom planu za 2020. godinu navodi se da se “…laki tračnički sustavi predloženi u planu za 2010. godinu čine najprikladnijim tipom investicija za Zagreb, uzimajući u obzir sadašnje i vjerojatne buduće razine potražnje…”. Ništa od planiranog do danas nije ostvareno, a vjerojatno laki tračnički sustav još dugo ili nikada nećemo vidjeti.

Stanovnici Malešnice i Donjeg Vrapča govore da postoji trasa za tramvaj koja bi išla od Malešnice preko Donjeg Vrapča i Rudeša. No, situacija na terenu je takva da se na tim parcelama grade stambene i poslovne zgrade. Ponavlja se priča kakvu smo već vidjeli s trasom Samoborčeka. A time je uništena svaka nada da bi taj nekada popularni vlak u budućnosti ponovno mogao prometovati.

Ni nova gradska vlast nije pokazala inicijativu oko nastavka izgradnje tramvajske infrastrukture

Zagrebački Reformisti predlažu gradskim vlastima da bez odgode započnu pripreme za izgradnju tramvajske pruge koja će Selskom cestom povezivati Horvaćansku i Ilicu s okretištem na Črnomercu, kao i da se izgradi još jedna tramvajska linija koja će prometno povezati Voltino naselje, Rudeš, Špansko, Malešnicu i Donje Vrapče sa zadnjom stanicom i okretištem na Malešnici.

Građani od javnih rasprava, prometnih studija i urbanističkih planova koji se usvajaju i godinama ne realiziraju nemaju nikakve koristi. U interesu građana ovih zagrebačkih naselja, nadamo se da će gradske vlasti s planova i obećanja prijeći na konkretna djela. Odgovorna gradska vlast brine za svoje građane. Ne dopustimo da nam tramvaj za navedena gradska naselja i u skoroj budućnosti bude samo “tramvaj zvan čežnja”, smatraju zagrebački Reformisti. Ako Vas zanimaju dodatne informacije o djelovanje ove političke stranke, posjetite njihovu mrežnu stranicu.

Tagged