naplatna postaja "zagreb - lučko" / hrvatske autoceste / svibanj 2017.

Zagrebačka županija traži ukidanje naplate cestarine do Ivanića i Jaske

Zagrebačka županija podržala je inicijativu građana Jastrebarskog i Ivanić-Grada te okolnih općina koji traže ukidanje plaćanja cestarina na dijelovima autoceste A1 i A3 te rješavanje problematike rasvjete čvora Jastrebarsko. Inicijativa je podržana jednoglasnom odlukom članova Županijske skupštine.

“Susreo sam se s predstavnicima obje inicijative građana i obećao da ćemo ovakav prijedlog uvrstiti na dnevni red Skupštine, a drago mi je da je prijedlog jednoglasno prihvaćen. Već sutra ćemo ga uputiti Hrvatskim autocestama i resornom ministarstvu i nadam se da će se ovog puta nepravda prema našim građanima koji svaki dan plaćaju autocestu na putu do svog radnog mjesta, fakulteta i bolnica ispraviti”, rekao je Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije.


Prihvaćena je odluka o izmjenama i dopunama Statuta Zagrebačke županije radi usklađenja s novim Zakonom o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Tako će u sljedećem sazivu Županijske skupštine umjesto dosadašnjeg 51 člana biti njih 47. S novim zakonom usklađene su i naknade za vijećnike, a one u ukupnom godišnjem neto iznosu ne smiju premašiti iznos od 16 tisuća kuna.

Vijećnici su informirani o radu Županijskog stožera civilne zaštite u razdoblju od 1. veljače 2020. do 31. siječnja 2021. godine, a usvojen je i Plan djelovanja u području prirodnih nepogoda za područje Zagrebačke županije u 2021. godini.

Zeleno svjetlo dobili su programi razvoja ekološke poljoprivrede i pametnih sela u Zagrebačkoj županiji do 2030. godine

Na sjednici Skupštine prihvaćeno je Izvješće o radu Župana za drugu polovicu 2020. godine kao i izvješća o radu za prošlu godinu županijskog Savjeta mladih, Savjeta za socijalnu skrb, Savjeta za zdravlje, Povjerenstva za zaštitu prava pacijenata, Antikorupcijskog povjerenstva, Povjerenstva za ravnopravnost spolova i Koordinacije za ljudska prava, kao i Izvješće o radu i poslovanju Zavoda za prostorno uređenje Zagrebačke županije za 2020. godinu.

Također, prihvaćena su i prošlogodišnja Izvješće o stanju zaštite od požara na području Zagrebačke županije, Izvješće o radu Županijskog povjerenstva za procjenu šteta od prirodnih nepogoda, Izvješće o provedbi Programa zaštite zraka, ozonskog sloja, ublažavanja klimatskih promjena i prilagodbe klimatskim promjenama za područje Zagrebačke županije. Također, prihvaćeno je Izvješće o stanju u prostoru od 2016. do 2019. godine, u kojem se navodi trend povećanja izgrađenosti građevinskih područja naselja, što ukazuje na daljnje opremanje zemljišta komunalnom infrastrukturom te novu izgradnju kao i rast broja zaposlenih te pad nezaposlenih.

Aktualni sat

Na Aktualnom satu vijećnike je najviše zanimalo stanje u potresima pogođenim dijelovima te što Zagrebačka županija čini kako bi se ublažile njegove štetne posljedice, ali i kako napreduje dinamika cijepljenja protiv koronavirusa.

Vijećnici su postavljali pitanja o rekonstrukciji i asfaltiranju cesta na području Vrbovca i Svetog Ivana Zeline, izgradnji mosta Bobovica – Prigorje Brdovečko te postavljanju dodatne vertikalne i horizontalne signalizacije na pješačkim prijelazima. Zanimalo ih je u kojoj su fazi natječaji i javni pozivi koje Županija ove godine raspisuje za poljoprivrednike, poduzetnike, braniteljske, socijalno – humanitarne i kulturne udruge, ali i gradove i općine sa svog područja, kao i poslovanje tvrtke Gospodarenje otpadom Zagrebačke županije.

Postavljana su i pitanja o izmještanju ravnateljstva Zavoda za hitnu medicinu ZŽ i odvijanju nastave učenika s posebnim potrebama u uvjetima epidemije itd. Više informacija o ZG županiji doznajte na službenim mrežnim stranicama.

Tagged