zaštitna maska - kolovoz 2020.

Zagrebačka županija osigurava 70.000 maski za učenike osnovnih i srednjih škola

Prvog školskog dana oko 32.000 djece koja pohađaju osnovnu i srednju školu na području Zagrebačke županije će na klupama dočekati po dvije pamučne perive zaštitne maske. To je osigurao Stožer civilne zaštite Zagrebačke županije, a sredstva za kupnju zaštitnih maski osigurala je Zagrebačka županija. Ovo se čini kao pokušaj sprečavanja širenja zaraze korona virusa u predstojećem razdoblju školske godine 2020./2021.

Načelnik Stožera civilne zaštite Zagrebačke županije Nenad Babić podsjetio je kako je najavljeno da će se u predstojećem razdoblju izbjegavati donošenje horizontalnih mjera koje će se odnositi na cijelu Republiku Hrvatsku.

“Sukladno uputi Nacionalnog stožera lokalni i županijski stožeri u predstojećem razdoblju imat će vrlo važnu ulogu u smislu predlaganja mjera za svoja područja Nacionalnom stožeru. Zahvaljujući odgovornim građanima, ali i svim snagama civilne zaštite do sada nismo imali niti jedno žarište, a uspjeli smo sačuvati i domove za starije”, rekao je Babić te dodao kako trenutno u Zagrebačkoj županiji nema potrebe za donošenjem posebnih mjera.

Vezano za početak školske godine rekao je kako je cilj spriječiti širenje virusa među djecom te zaštiti starije te da trenutno ravnatelji škola rade na stvaranju uvjeta kako bi se čitav niz propisanih mjera mogao provoditi u školama.

Davorin Gajnik, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije rekao je da hitna medicina uredno funkcionira te da je od početka pandemije 14 djelatnika prošlo samoizolaciju, ali nitko od njih nije bio zaraženi te da hitna medicina raspolaže s dovoljnom količinom zaštitne opreme.

Krunoslav Sokol, epidemiolog Županijskog zavoda za javno zdravstvo rekao je kako i Zagrebačka županija bilježi rast zaraženih. Radi se uglavnom u povratnicima s godišnjih odmora, osobama koje su boravile u susjednim državama te kontaktima oboljelih, a primjetan je trend porasta oboljelih u mlađoj populaciji od 10 do 29 godina.

“Do kraja svibnja udio oboljelih u dobnoj skupini od 10 do 19 godina bio je 3,8 posto, a sada je 6,3 posto. U dobnoj skupini od 20 do 29 godine prije smo imali 11,5 posto, a sada je taj postotak narastao na 29 posto”, pojasnio je Sokol te apelirao na mlade da se drže mjera.

Prošlo je šest mjeseci od prvog zabilježenog slučaja korona virusa u Zagrebačkoj županiji

Do 27. kolovoza 2020. godine u 11 sati evidentirano je ukupno 408 osoba kojima je potvrđena bolest uzrokovana novim korona virusom. U odnosu na podatke od 26. kolovoza, radi se o četrnaest osoba više, a osam je osoba izliječeno. Na području Zagrebačke županije trenutno je aktivno 129 slučajeva, do sada je ukupno izliječeno 268 osoba, a 11 ih je preminulo.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - -