rijeka gradna, samobor / lipanj 2012.

Zagrebačka županija bilježi porast turističkih dolazaka od 14 posto u odnosu na 2018. godinu

Prema podacima sustava eVisitor, Zagrebačka županija je tijekom prvih šest mjeseci 2019. godine zabilježila 54.838 turističkih dolazaka, što je za 14 posto više nego u istom razdoblju 2018. godine. Porastao je i broj turističkih noćenja za 12 posto i to s 79.703 na 89.465. Od ukupnog broja noćenja na području Zagrebačke županije, 63.505 noćenja ostvarili su stranci, a domaći gosti 25.960 noćenja. Od ukupnog broja dolazaka, 40.713 gostiju bili su stranci, a preostalih 14.125 domaći gosti. U prvoj polovici 2019. godine Zagrebačku županiju tradicionalno su najviše posjećivali gosti iz Njemačke, Italije, SAD-a, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Austrije i Nizozemske, a najveći porast dolazaka ponovno su ostvarili gosti iz Azijskih zemalja.


Najposjećeniji županijski gradovi bili su Velika Gorica, Jastrebarsko, Samobor i Sveta Nedelja

“Nemamo more, ali razvijamo specifične grane turizma koje nisu sezonskog karaktera – vjerski, shopping, zdravstveni i cikloturizam, koji osim što multipliciraju turističke pokazatelje, značajno utječu i na prihode naših poduzetnika i poljoprivrednika”, rekao je župan Stjepan Kožić.

“S obzirom na porast novih i podizanje kvalitete postojećih smještajnih kapaciteta kao i sustavan razvoj aktivnosti i ponude destinacije, vjerujem kako ćemo potaknuti goste ne samo da još više dolaze nego i da se duže zadržavaju u Zagrebačkoj županiji. Svjesni smo da bez dobre promocije nema značajnijih rezultata tako da ćemo i dalje ulagati u promociju i oglašavanje na domaćem tržištu ali i na nama značajnim inozemnim tržištima”, smatra Ivana Alilović, direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije.

Inače, Zagrebačka županija u 2019. godini osigurala je 6,8 milijuna kuna za projekte u turizmu kojima sufinancira manifestacije, izgradnju turističke infrastrukture, poduzetnike u turizmu koji žele povećati standard i kvalitetu usluge te ponudu u već postojećim hotelima, kampovima i ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj, a ove godine na Ekonomskom fakultetu sufinancira i edukaciju Poduzetništvo u turizmu, za sve koji se bave turizmom ili to tek planiraju.

Natječaj Zagrebačke županije za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima u turizmu

Još je manje od tjedan dana otvoren milijun kuna vrijedan natječaj Zagrebačke županije za dodjelu bespovratnih potpora poduzetnicima u turizmu. Natječaj je otvoren do 15. srpnja 2019. godine.

Korisnici sredstava mogu biti trgovačka društva, ustanove, zadruge i obrti subjekti malog gospodarstva koji se bave turizmom i žele povećati standard i kvalitetu usluge i ponudu u već postojećim hotelima, kampovima i ostalim ugostiteljskim objektima za smještaj poput hostela, planinarskih i lovačkih domova.

Bespovratna sredstva se dodjeljuju za obnovu i opremanje smještajnih jedinca te razvoj i unapređenje dodatnih sadržaja poput bazena, wellnessa i drugih rekreacijskih, sportskih i zabavnih sadržaja.

Sufinancirati se mogu troškovi koji se odnose na radove, opremu i usluge za projekt koji se prijavljuje, a maksimalni iznos potpore koji pojedini korisnih može dobiti iznosi do 100.000 kuna odnosno do 60 posto prihvatljivih troškova pri čemu je važno istaknuti da investicija mora iznositi minimalno 75.000 kuna.

Prijave na spomenuti natječaj moguće je podnijeti na tri načina

  • putem sustava ePrijave koji je dostupan na poveznici eprijave.hr, na način da se ispuni odgovarajući obrazac i učita propisana dokumentacija (skenirani dokumenti / formati pdf i jpg) u sustav za prijavu projekata. Nakon završetka ePrijave potrebno je ispisati prijavni obrazac, potpisati ga i ovjeriti te poslati u roku od 7 dana od dana ispunjavanja ePrijave, (bez već priložene propisane dokumentacije);
  • preporučenom poštom na adresu: Zagrebačka županija, Upravni odjel za gospodarstvo, Ulica grada Vukovara 72/V, P.P. 974, 10000 Zagreb;
  • osobnom predajom prijave na navedenoj adresi u pisarnici na 6. katu;

Tekst javnog poziva, upute za prijavitelje i prijavni obrazac nalaze se na web-stranici Zagrebačke županije na adresi zagrebacka-zupanija.hr pod rubrikom Natječaji i javni pozivi, a više informacija može se dobiti na broj telefona 01 6009 425 ili e-mail uog@zagrebacka-zupanija.hr.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged