zagrebačka policija - tramvaj zet zagreb :: ožujak 2014.

Zagrebačka policija upozorava – pazite se prevaranata koji će vas maštovito i bez suosjećanja pokušati oštetiti

Prijevare na kućnom pragu su vrlo česta pojava, a zagrebačka policija savjetuje građane da budu dodatno na oprezu. Naime, treba biti svjestan da prevaranti uvijek iznova, lucidno i maštovito, ali bez suosjećanja, pokušavaju oštetiti potencijalnu žrtvu. Takve osobe obično mole za neku pomoć ili sitnu uslugu. Ponekad prodaju predmete ili nude usluge, a često se i lažno predstavljaju. Oni žele zadobiti vaše povjerenje ili sažaljenje, jer tako pripremaju teren za ući u vaš stan.


Takve osobe vrlo kreativno prilagođavaju način i mogućnost činjenja kaznenog djela shodno trenutnim okolnostima, procjeni žrtve i mogućem riziku. Imajte na umu da se vješti prevaranti često koriste jednostavnim trikovima, a rizik je veći što je žrtva starije životne dobi. Samozaštitno ponašanje jako je bitno i može doprinijeti sprječavanju počinjenja kaznenih djela prijevara.

Zagrebačka policija napominje da nepoznate osobe ne puštate u svoj dom!

Policijska uprava zagrebačka podsjeća građane da, ukoliko se susretnu s nepoznatim osobama koje su uporne u namjeri da ih se pusti u dom, a koje su lukave u smišljanju razloga zbog kojega bi ih trebalo pustiti, nipošto to ne čine. I da ako već to moraju napraviti, da ih ne puste unutra bez prethodne provjere o kome se radi. A takve osobe su:

 • spremne su vrlo maštovito predstaviti se kao zaposlenici raznih institucija, pružatelji medicinskih usluga ili čak kao službene osobe;
 • samo iskorištavaju lakovjernost potencijalnih žrtava;

Policijska uprava zagrebačka upozorava svoje građane da budu oprezni s “nepoznatim gostima” pa čak i s onima koji prethodno nazovu kako bi “najavili” svoj dolazak. Kod nenajavljenih posjeta nepoznatih osoba ne otvarajte kućna vrata dok ne provjerite tko je i što želi. Ne nasjedajte na trikove poput raznih ponuda i prodaje.

Budite sumnjičavi i ne otvarajte vrata ni sumnjivim službenim osobama dok vam prvo ne pokažu službenu ispravu ustanove koju zastupaju. A to su policajci, bankari, električari, serviseri, instalateri Interneta i slično. Ako sumnjate na osobe koje Vam se na taj način predstavljaju, odmah nazovite 192, prijavite takve slučajeve i zapamtite što više detalja o tim osobama kako bi policiji pomogli u njihovom pronalasku. Popis postaja zagrebačke policije možete pronaći ovdje.

Što napraviti ako se nađete u ovakvoj situaciji?

Preporuke

 • Ne žurite! Uzmite si vremena i dobro provjerite tko želi ući u Vaš dom.
 • Ne puštajte nepoznate osobe u svoj dom, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.
 • Ne dajte se impresionirati odlučnim nastupom nepoznate osobe pred vratima, njegovom titulom, ljubaznošću, bespomoćnošću ili dobrom prilikom za kupovinu.
 • Zatražite na uvid dokument sa fotografijom ili službenu iskaznicu za službene osobe i to provjerite odnosno pogledajte kroz špijunku ili s otvorenim vratima, ali obavezno uz korištenje sigurnosnog lanca.
 • Ako unatoč Vašem odbijanju nepoznati počinitelj i dalje uporno pokušava ući u dom, zamolite za pomoć susjeda i odmah o tome obavijestite policiju.

Suradnja građana i policije

 • Zapamtite izgled osobe.
 • Ukoliko je moguće zapišite registarsku oznaku vozila s kojim se koristi nepoznata osoba, boju, marku ili druge karakteristične podatke.
 • Ne dirajte stvari koje je dirao počinitelj kako se ne bi uništili tragovi koji mogu poslužiti za otkrivanje i hvatanje počinitelja.
 • Možda ste posramljeni što ste dozvolili biti prevareni, ali ako ne prijavite, prevarant će, dok broji od vas ukradene vrijednosti, vrebati novu žrtvu i novu priliku.
 • S punim povjerenjem prijavite ovakve prijevare na broj telefona 192 jer je zagrebačka policija tu za vas!
 • Posjetite mrežne stranice zagrebačke policije i dodatno se informirajte.

Tagged