ina karingtonka - zet zagreb - bus 242 - ožujak 2021.

Zagreb uvodi vodik – ekološki prihvatljivo gorivo za čista i učinkovita vozila

INA i Grad Zagreb potpisale su Sporazum o zajedničkoj suradnji kako bi uveli vodik kao ekološki prihvatljivo gorivo za čista i energetski učinkovita vozila. Ovim se sporazumom formalizirao partnerski odnos koji traje od 2018. godine na projektu uvođenja vodika u prometni sektor na području Grada Zagreba te poticanju razvoja tržišta vodika u Republici Hrvatskoj.

Uz potporu INA-e, Grad Zagreb je 2020. godine prijavio projekt Vodik na otvoreni poziv Zajedničkog poduzeća Gorive ćelije i vodik (FCH JU – Fuel Cell Hydrogen Joint Undertaking), udruženja koje ima potporu Europske Komisije na uvođenju vodikovih tehnologija u europska gospodarstva.


Time je osigurana tehnička pomoć konzultantskih tvrtki Element Energy i Tresors u daljnjem razvoju projekta što u potpunosti financira FCH JU. Napravit će se detaljna analiza postojećeg stanja te sveobuhvatna priprema za uvođenje autobusa na vodik u javni gradski prijevoz što podrazumijeva razradu poslovnog modela te potrebne infrastrukture poput dobave, punionica i spremišta za vodik. Više o vodiku doznajte na Wikipediji.

Partner na projektu je i Zagrebački električni tramvaj (ZET) na čijem autobusnom terminalu Dubrava u Zagrebu je i potpisan Sporazum koji za cilj ima uređenje međusobnih odnosa tijekom razdoblja provedbe projekta. Ispred Grada Zagreba Sporazum je potpisala Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica Gradonačelnika koja obnaša dužnost Gradonačelnika Grada Zagreba.

Projektom će se definirati potrebne investicije kako bi se ekološko gorivo uvelo u javni gradski prijevoz

Pokretanje investicija očekuje se u skorašnjem razdoblju, nakon čega bi se Grad Zagreb trebao pridružiti rijetkim gradovima u Europi poput Aberdeena, Kölna ili Wiesbadena koje su već uveli vodik kao pogonsko gorivo u javnom prijevozu.

“S našim kolegama i partnerima, radimo na sveobuhvatnoj pripremi uvođenja čistih i održivih tehnologija bez emisija stakleničkih plinova u ZET – jednu od ključnih karika zagrebačke infrastrukture. Ovaj projekt je početak snažnog investicijskog i modernizacijskog ciklusa za ZET u kontekstu promicanja čistih i održivih tehnologija bez emisija – u potpunosti u skladu sa svim lokalnim i nacionalnim strategijama i odrednicama na temu”, rekla je Jelena Pavičić Vukičević.

U ime INA-e Sporazum su potpisali članovi Uprave Darko Markotić te Niko Dalić koji je naglasio: “INA je snažno posvećena očuvanju okoliša i energetskoj tranziciji te kontinuirano ispituje sve isplative poslovne prilike koje nisu nužno dio tradicionalnih djelatnosti, a koje mogu nadograditi postojeći lanac vrijednosti kompanije. Vodik zasigurno može biti jedna od takvih prilika i zato zahvaljujem Gradu Zagrebu i ZET-u što zajedno sa nama postaju pioniri vodikove ekonomije u Hrvatskoj. Vjerujem da će uskoro i drugi gradovi krenuti u smjeru za koji se odlučio Zagreb.”

Vodik – zanimljive činjenice o gorivu budućnosti

  • vodik i vodikova ekonomija jedan su od temelja zelene tranzicije i dekarbonizacije koju snažno zagovara Europska unija, prvenstveno u prometnom sektoru
  • zbog mogućnosti proizvodnje vodika iz obnovljivih izvora energije te da prilikom korištenja nema emisija smatra se zelenim gorivom
  • vodik može biti gorivo, energent, sirovina i skladište energije
  • kao gorivo vodik se koristi u električnim vozilima s gorivnim člancima. Vodik u doticaju s kisikom proizvodi električnu energiju za pogon vozila pri čemu nema sagorijevanja, stvaranja emisija stakleničkih plinova i drugih čestica te buke – edini nusproizvod je voda
  • vodik pokazuje prednost u odnosu na baterijska električna vozila u teškom transportu i na dugim relacijama
  • 1 kilogram vodika ima puta veću energetsku vrijednost od iste količine naftnih goriva; spremnik od 5 kilograma vodika vozilu daje autonomiju od 500 do 600 kilometara, što je prosječna autonomija današnjih vozila na klasični benzin ili dizel
  • INA već sada proizvodi tzv. sivi vodik u Rafineriji nafte Rijeka iz prirodnog plina, a kompanija razvija i projekt proizvodnje zelenog vodika kao i mogućnost prevođenja sivog vodika u plavi tehnologijom sakupljanja i utiskivanja CO2 ( CCS, tzv. Carbon Capture and Storage)
  • cilj Grada Zagreba je prebaciti 20% vozila u javnom gradskom prijevozu na vodik do 2025. godine

Tagged