uspinjača zagreb | kolovoz 2017.

Uspinjača zbog redovitog mjesečnog servisa neće voziti u ponedjeljak, 26. kolovoza 2019. godine, od 6 do 14 sati.

Zbog redovnog mjesečnog servisa, zagrebačka Uspinjača neće prometovati u ponedjeljak, 26. kolovoza 2019. godine i to od 6 do 14 sati. Za putovanje do Gornjeg grada sugrađanima i posjetiteljima se preporučuje korištenje autobusnih linija 150 (Tuškanac garaža – Gornji grad – Trg bana Josipa Jelačića) i 105 (Kaptol – Britanski trg) ili korištenje zagrebačkih TAXI-ja. Više informacija o rasporedu prometovanja Uspinjače doznajte na mrežnim stranicama ZET-a na adresi zet.hr.

Nakon što je puštena u promet 8. listopada 1890. godine, Uspinjača je omogućila brzu vezu između sve većega Donjega grada i staroga, gornjeg dijela Zagreba, koji je u to doba bio središte političkoga, administrativnoga i duhovnog života. Trasa je bila dugačka 66 metara i postala je najkraća žičana željeznica na svijetu namijenjena javnom prijevozu. I dodajmo, tu prvu Uspinjaču pogonio je parni stroj.

Prvih godina postojanja Uspinjača je imala nekoliko imena, tj. nadimaka. Tako su je zvali zagrebačka uspinjača, funicular, željeznica na uže od žice, arni uzvo, drahtseilnahn, stara dama i zapinjača. Ipak je taj stroj bio nešto najmodernije što se pojavilo u Gradu i izazivao je veliko zanimanje građana. Koliko je to bilo davno, govori i podatak da je Uspinjača godinu dana starija od konjskog tramvaja. Više o simbolu Grada Zagreba, Uspinjači, doznajte ovdje.

Tagged