uspinjača zagreb / kolovoz 2017.

Uspinjača zbog redovitog mjesečnog servisa ne vozi 26. kolovoza do 14 sati

Zbog redovnog mjesečnog servisa, zagrebačka uspinjača neće prometovati u ponedjeljak, 26. kolovoza 2019. godine, od 6 do 14 sati.

Za putovanje do Gornjeg grada sugrađanima i posjetiteljima se preporučuje korištenje autobusnih linija 150 (Tuškanac garaža – Gornji grad – Trg bana Josipa Jelačića) i 105 (Kaptol – Britanski trg) ili korištenje zagrebačkih TAXI-ja.

O zagrebačkoj Uspinjači

Nakon što je puštena u promet 8. listopada 1890. godine, Uspinjača je omogućila brzu vezu između sve većega Donjega grada i staroga, gornjeg dijela Zagreba, koji je u to doba bio središte političkoga, administrativnoga i duhovnog života.

Trasa je bila dugačka 66 metara i postala je najkraća žičana željeznica na svijetu namijenjena javnom prijevozu, a pogonio ju je parni stroj.

>>> PROČITAJTE VIŠE: Mreža dnevnih tramvajskih linije ZET-a

Prvih godina postojanja Uspinjača je imala nekoliko imena (nadimaka) – zagrebačka uspinjača, funicular, željeznica na uže od žice, arni uzvo, drahtseilnahn, stara dama i zapinjača. Ipak je taj stroj bio nešto najmodernije što se pojavilo u Gradu i izazivao je veliko zanimanje građana.

Koliko je to bilo davno, govori i podatak da je Uspinjača godinu dana starija od konjskog tramvaja.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -

1 thought on “Uspinjača zbog redovitog mjesečnog servisa ne vozi 26. kolovoza do 14 sati

Comments are closed.