donja stanica - uspinjača zagreb - kolovoz 2017.

Uspinjača neće voziti od 12. do 25 travnja 2021. zbog redovitog servisa

Uspinjača, simbol Grada Zagreba, zbog redovnog godišnjeg servisa neće prometovati od ponedjeljka, 12. travnja sve do nedjelje, 25. travnja 2021. godine. Zagrebačka Uspinjača slovi kao najsigurnije sredstvo javnog gradskog prijevoza. Kako bi tu titulu i zadržala, nužno je izvršiti zakonom propisani godišnji servis. On obuhvaća sva potrebna tehnička ispitivanja te pregled postrojenja, kabina i objekata.

Za putovanje do Gornjeg grada, sugrađanima i posjetiteljima Zagreba preporučuje se korištenje autobusne linije broj 150. Autobus vozi od Garaže Tuškanac preko Gornjeg grada do Trga bana Josipa Jelačića. A ako Vam se jako žuri, samo 165 stuba dijeli kulu Lotrščak i Tomićevu ulicu. Više informacija doznajte na mrežnim stranicama ZET-a na adresi zet.hr.


Podsjetimo, prva veća obnova Uspinjače u moderno doba dogodila se 1969. godine. Vrlo popularno zagrebačko javno prometalo tada je ostvarivalo prosječno 55.000 vožnji na godinu pa je zamor materijala postao primjetan. Građevinski inspektorat Sekretarijata za komunalne poslove, građevinarstvo i saobraćaj Gradske uprave Zagreba (današnji Gradski ured) obustavilo je 21. prosinca 1969. rad Uspinjače. Za građane, ZET je uveo, za istu cijenu karte, autobusnu liniju (vozio je minibus) prema Gornjem gradu.

Obnova Uspinjače je zbog neriješenih financijskih pitanja trajala mnogo dulje nego što se očekivalo. Djelomično je razlog i to što se prvim pregledima otkrilo stvarno stanje Uspinjače. Cijelo postrojenje je bilo u toliko lošem stanju da se odlučilo da će se sagraditi potpuno nova uspinjača….

Tagged