zagrebačka uspinjača / tomićeva ulica, zagreb / veljača 2016

Uspinjača neće prometovati u ponedjeljak, 28. listopada, zbog polugodišnjeg servisa

Zbog redovnog polugodišnjeg servisa, simbol grada Zagreba – zagrebačka Uspinjača – neće prometovati u ponedjeljak, 28. listopada 2019. godine, od 6 do 14 sati. Za putovanje do Gornjeg grada, sugrađanima i posjetiteljima Grada Zagreba preporučuje se korištenje autobusnih linija 150 (Tuškanac garaža – Gornji grad – Trg bana Josipa Jelačića) i 105 (Kaptol – Britanski trg) ili korištenje TAXI službe.

Crtice iz Uspinjačine prošlosti

Prvih godina postojanja Uspinjača je imala nekoliko imena (nadimaka) – zagrebačka uspinjača, funicular, željeznica na uže od žice, arni uzvo, drahtseilnahn, stara dama i zapinjača. Ipak je taj stroj bio nešto najmodernije što se pojavilo u Gradu i izazivao je veliko zanimanje građana. Koliko je to bilo davno, govori i podatak da je Uspinjača godinu dana starija od konjskog tramvaja (popularna Konjka).

Kabine Uspinjače bile su podijeljene na razrede – odjeljci prvog i drugog razreda. Razlika, osim u udobnosti, bila je i u cijeni – vožnja u jednom smjeru prvim razredom stajala je tri, a drugog dva novčića.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -