hep toplinarstvo - dimnjak toplane na trešnjevci - hotel panorama zagreb - prosinac 2012.

Trešnjevka, Prečko, Špansko, Malešnica i Gajnice neće imati toplu vodu od 6. do 12. kolovoza 2020. godine

Zbog radova na centralnom toplinskom sustavu Grada Zagreba, u razdoblju od četvrtka, 6. kolovoza u 12 sati do srijede, 12. kolovoza 2020. godine u kasnim večernjim satima, bez isporuke toplinske energije za pripremu tople vode biti će krajnji kupci tvrtke HEP Toplinarstvo u naseljima Trešnjevka, Prečko, Špansko, Malešnica i Gajnice.


Radovi na toplinskom sustavu koje obavlja HEP Toplinarstvo bit će opsežni, kako navode iz tvrtke. Ovi će radovi obuhvaćati zamjenu velikih zapornih armatura, a dodajmo, oni su dio radova u sklopu izgradnje novog proizvodnog bloka. Kako opskrbu toplinskom energijom navedenih naselja nije moguće organizirati obilaznim putem, radnici HEP Toplinarstva će “uložiti maksimalne napore da se radovi provedu u što kraćem roku”.

Što se tiče povijesti toplinarstva u Zagrebu, ona je poprilično duga. Odluka o opskrbi toplinom tvornice Rade Končar iz električne centrale, a danas EL-TO Zagreb, donesena je 1947. godine. S ostvarenjem planova se kasnilo zbog poteškoća tvornice Rade Končar u pravodobnom osiguranju uvozne opreme. No i sve značajnijoj ulozi Električne centrale u elektroenergetskom sustavu zbog kašnjenja izgradnje novih elektrana. Nakon što je 1950. godine završena izgradnja vrelovoda za prijenos tople vode iz Električne centrale za ogrjevne potrebe tvornice Rade Končar, u Centrali je 1954. godine izgrađena toplinska stanica. U prosincu 1954. puštena je ogrjevna toplina za tvorničke prostore Rade Končara, čime je započeo intenzivni razvoj toplifikacije Zagreba. Nastavak ove zanimljive priče možete pronaći na mrežnim stranicama tvrtke HEP Toplinarstvo.

Tagged