zagrebački velesajam / zagreb, veljača 2015.

Svečanom akademijom Zagrebački je velesajam proslavio 110. rođendan

Svečanom akademijom Zagrebački velesajam je u četvrtak, 14. studenoga 2019. godine, obilježio velikih 110 godina svog postojanja. Ali i predanog rada u razvoju gospodarstva, sajamske industrije i povezivanju Zagreba, Hrvatske i svijeta. U sklopu proslave uz brojne domaće i inozemne partnere, prijatelje, zaslužne ljude iz političkog, društvenog, akademskog i gospodarskog života Zagreba i Republike Hrvatske dodijeljene su i posebne povelje pojedincima. A osim njima, nagrade su dane i tvrtkama i institucijama koje su obilježile uspjeh Zagrebačkog velesajma.

Svečana proslava započela je prikazivanjem filma koji je sumirao 110 godina Zagrebačkog velesajma. On je podsjetio na zanimljive, kao i one manje poznate činjenice, trenutke i ljude iz života Velesajma. Direktorica Društva Dina Tomšić i gradonačelnik Grada Zagreba Milana Bandić, koji je ovom prigodom bio i u funkciji izaslanika predsjednice Republike Hrvatske, uručili su i povelje nagrađenima.


“Ponosni smo na dosadašnju transformaciju. Kontinuirano mijenjamo i prilagođavamo Zagrebački velesajam potrebama tržišta te naših klijenata, posjetitelja i partnera. Nastavljamo kreirati ono što smo zamislili. Slijedimo i nadalje tijek pozitivne energije, razvijamo svoje organizacijske sposobnosti i jačamo ljudske potencijale. Sve kako bismo nastavili biti pokretač hrvatske ekonomije i mjesto sjecišta poslovnih strujanja u regiji. Velesajam je temeljna snaga zagrebačkog poslovnog turizma i lider sajamske, kongresne i industrije događanja u jugoistočnoj Europi”, rekla je Dina Tomšić.

Zagrebački velesajam je mjesta susreta poduzetnika i građana, Zagrepčana i gostiju iz svih zemalja svijeta

“Velesajam je institucija slavne tradicije prošlosti i digitalne ekonomije budućnosti. On je prepoznat daleko izvan granica naše domovine. Kad govorim o budućnosti, iza toga ne stoji prazna fraza – tu je optimizam i povjerenje u snagu brenda Zagrebačkog velesajma. A tu je i trud njegovih zaposlenika da stvore novu vrijednost za Grad Zagreb i Hrvatsku, što su svih ovih godina i pokazali”, rekao je Milan Bandić.

“Govorim i o licu Zagreba koje se neminovno mijenja kako se grad razvija i osuvremenjuje. A to je pogotovo sada vidljivo u Novom Zagrebu. Prostorna revitalizacija, temeljena Razvojnom strategijom Grada Zagreba za razdoblje do 2020. godine, pokrenuta je izradom Studije pred-isplativosti izgradnje novog Sajamsko – kongresnog kompleksa Zagrebački velesajam. Zajedno s novim kongresnim centrom gradimo novu vizuru Grada Zagreba i stvaramo modernu gradsku četvrt po mjeri Zagrepčana i naših gostiju. Ali i postavljamo temelj daljnjeg razvoja Velesajma i obilježavanja nekih budućih, još većih jubileja”, dodao je gradonačelnik Grada Zagreba.

Velesajam ima povijesnu ulogu u osnivanju Međunarodnog udruženja sajmova

Operativna direktorica Međunarodnog udruženja sajmova Sonia Thomas prisjetila se povijesne uloge Zagrebačkog velesajma u osnivanju Međunarodnog udruženja sajmova. Ona je istaknula neizmjeran doprinos Velesajma u razvoju sajamske industrije u ovom dijelu Europe.

“U posljednjih nekoliko godina Zagrebački velesajam se u sajamskim krugovima spominje kao sjajan primjer izvrsnosti. Primjećujem promjene svakim svojim dolaskom u Zagreb, a uvjerena sam da još snažniji razvoj tek slijedi. Veselim se idućoj proslavi”, rekla je Sonia Thomas.

Dodijeljene Povelje Zagrebačkog velesajma

Gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću dodijeljena je povelja za stratešku poziciju Zagrebačkog velesajma u ukupnom razvoju grada Zagreba. Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba, preuzela je povelju za potporu oporavku sajamske djelatnosti i daljnjem razvoju poslovanja Zagrebačkog velesajma. Nadalje, Tatjana Holjevac primila je povelju u čast nekadašnjem gradonačelniku Većeslavu Holjevcu, posthumno, za izgradnju, izniman doprinos i razvoj Zagrebačkog velesajma.

Povelja za izniman doprinos razvoju Zagrebačkog velesajma uručena je Veri Šodan, nekadašnjoj direktorici Velesajma. Željko Baća u ime Udruge branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam preuzeo je povelju za promicanje doprinosa Zagrebačkog velesajma u Domovinskom ratu i značaja branitelja za opstojnost Republike Hrvatske. Intereuropa sajam d.o.o. dobitnik je povelje za najduže razdoblje zakupa na Zagrebačkom velesajmu, a povelju je preuzeo Darko Novak. Nevenka Jurec i Sonja Palčič, dobitnice su povelje za najduži radni vijek i još uvijek aktivan staž na Zagrebačkom velesajmu.

Uz pojedince, udruge i institucije povelje su dodijeljene i Saveznoj Republici Njemačkoj kao zemlji s najdužim razdobljem izlaganja na Zagrebačkom velesajmu. Povelju je preuzeo otpravnik poslova u Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke Harald Seibel. Podravka d.d. dobila je priznanje kao tvrtka s međunarodnim brendom Vegeta čiji je razvoj započeo na Zagrebačkom velesajmu. U ime Podravke Povelju je preuzela članica Uprave Ljiljana Šapina.

Zagrebački Velesajam – kratka povijest

Počeci Zagrebačkog velesajma sežu u daleku 1909. i osnivanje Zagrebačkog zbora. Kasnije, 1925. godine, ideja se razvija i raste nakon što je Zagrebački zbor pokrenuo i utemeljio, s još devetnaest sajamskih gradova, međunarodnu uniju sajmova – UFI, danas krovnu svjetsku sajamsku organizaciju. Daljnji rast uslijedio je nakon što je gradonačelnik Milan Amruš osnivanje Međunarodne unije sajmova iskoristio za razvoj sajamskih aktivnosti u Zagrebu. Za današnju lokaciju Velesajma, s druge strane rijeke Save, zaslužan je gradonačelnik Većeslav Holjevac.

Kroz više od stoljeća Zagrebački velesajam predstavlja dio identiteta grada Zagreba u kojem se susreću tradicija i suvremeni gospodarski i društveni procesi. Velesajam je u svijesti domaće i svjetske javnosti danas prepoznat kao međunarodno mjesto susreta, pokretač i promicatelj gospodarstva i poduzetništva. On je zamašnjak gospodarstva, ali i zaštićeni spomenik kulture. Prigodom jubileja izdana je i monografija Zagrebačkog velesajma koja je obuhvatila burnu, izazovnu i uspješnu povijest. Više o Velesajmu doznajte na mrežnoj stranici na adresi zv.hr.

Tagged