zagrebački velesajam / veljača 2015

Svečanom akademijom Zagrebački je velesajam proslavio 110. rođendan

Svečanom akademijom Zagrebački je velesajam u četvrtak, 14. studenoga 2019. godine obilježio velikih 110 godina svog postojanja i predanog rada u razvoju gospodarstva, sajamske industrije i povezivanju Zagreba, Hrvatske i svijeta.

U sklopu proslave uz brojne domaće i inozemne partnere, prijatelje, zaslužne ljude iz političkog, društvenog, akademskog i gospodarskog života Zagreba i Republike Hrvatske dodijeljene su i posebne povelje pojedincima, tvrtkama i institucijama koje su obilježile uspjeh Zagrebačkog velesajma.

Svečana proslava započela je prikazivanjem filma koji je sumirao 110 godina Zagrebačkog velesajma, podsjećajući na zanimljive kao i one manje poznate činjenice, trenutke i ljude iz života Velesajma. Direktorica Društva Dina Tomšić i gradonačelnik Grada Zagreba Milana Bandić, koji je ovom prigodom bio i u funkciji izaslanika predsjednice Republike Hrvatske, uručili su i povelje nagrađenima.

U svom pozdravnom govoru osvrnuvši se na povijesne okolnosti i uspjehe te iznijevši planove za budućnost, direktorica Tomšić je istaknula: “Ponosni na dosadašnju transformaciju, kontinuirano mijenjamo i prilagođavamo Zagrebački velesajam potrebama tržišta te naših klijenata, posjetitelja i partnera. Nastavljamo kreirati ono što smo zamislili, slijedimo i nadalje tijek pozitivne energije, razvijamo svoje organizacijske sposobnosti i jačamo ljudske potencijale, sve kako bismo nastavili biti pokretač hrvatske ekonomije, mjesto sjecišta poslovnih strujanja u regiji, temeljna snaga zagrebačkog poslovnog turizma i lider sajamske, kongresne i industrije događanja u jugoistočnoj Europi.”

Gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, pod čijim se pokroviteljstvom svečana proslava i održala, u svom je obraćanju naglasio: “Snaga Zagrebačkog velesajma kao mjesta susreta poduzetnika i građana, Zagrepčana i gostiju iz svih zemalja svijeta, slavne tradicije prošlosti i digitalne ekonomije budućnosti, prepoznata je daleko izvan granica naše domovine. Kad govorim o budućnosti, iza toga ne stoji prazna fraza, nego optimizam i povjerenje u snagu brenda Zagrebačkog velesajma i truda njegovih zaposlenika da stvore novu vrijednost za Grad Zagreb i Hrvatsku, što su svih ovih godina i pokazali.”

Još jednom je istaknuo potrebu za promjenom vizure Zagrebačkog velesajma i njegovim razvojem: “Govorim i o licu Zagreba koje se neminovno mijenja kako se grad razvija i osuvremenjuje, a pogotovo je to sada vidljivo u Novom Zagrebu. Prostorna revitalizacija, temeljena Razvojnom strategijom Grada Zagreba za razdoblje do 2020. godine, pokrenuta je izradom Studije pred-isplativosti izgradnje novog Sajamsko – kongresnog kompleksa Zagrebački velesajam.”

“Zajedno s novim kongresnim centrom gradimo novu vizuru Grada Zagreba i stvaramo modernu gradsku četvrt po mjeri Zagrepčana i naših gostiju, ali i postavljamo temelj daljnjeg razvoja Zagrebačkog velesajma i obilježavanja nekih budućih, još većih jubileja”, zaključio je Gradonačelnik.

Operativna direktorica Međunarodnog udruženja sajmova Sonia Thomas prisjetila se povijesne uloge Zagrebačkog velesajma u osnivanju Međunarodnog udruženja sajmova i istaknula neizmjeran doprinos Velesajma u razvoju sajamske industrije u ovom dijelu Europe.

“U posljednjih nekoliko godina Zagrebački velesajam se u sajamskim krugovima spominje kao sjajan primjer izvrsnosti. Primjećujem promjene svakim svojim dolaskom u Zagreb, a uvjerena sam da još snažniji razvoj tek slijedi i veselim se idućoj proslavi”, rekla je Sonia Thomas.

Dodijeljene Povelje Zagrebačkog velesajma

Gradonačelniku Grada Zagreba Milanu Bandiću dodijeljena je povelja za stratešku poziciju Zagrebačkog velesajma u ukupnom razvoju grada Zagreba. Mirka Jozić, pročelnica Gradskog ureda za gospodarstvo, energetiku i zaštitu okoliša Grada Zagreba preuzela je povelju za potporu oporavku sajamske djelatnosti i daljnjem razvoju poslovanja Zagrebačkog velesajma. Nadalje, Tatjana Holjevac primila je povelju u čast nekadašnjem gradonačelniku Većeslavu Holjevcu, posthumno, za izgradnju, izniman doprinos i razvoj Zagrebačkog velesajma.

Povelja za izniman doprinos razvoju Zagrebačkog velesajma uručena je Veri Šodan, nekadašnjoj direktorici Velesajma. Željko Baća u ime Udruge branitelja Domovinskog rata Zagrebački velesajam preuzeo je povelju za promicanje doprinosa Zagrebačkog velesajma u Domovinskom ratu i značaja branitelja za opstojnost Republike Hrvatske. Intereuropa sajam d.o.o. dobitnik je povelje za najduže razdoblje zakupa na Zagrebačkom velesajmu, a povelju je preuzeo Darko Novak. Nevenka Jurec i Sonja Palčič, dobitnice su povelje za najduži radni vijek i još uvijek aktivan staž na Zagrebačkom velesajmu.

Uz pojedince, udruge i institucije povelje su dodijeljene i Saveznoj Republici Njemačkoj kao zemlji s najdužim razdobljem izlaganja na Zagrebačkom velesajmu. Povelju je preuzeo otpravnik poslova u Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke Harald Seibel. Podravka d.d. dobila je priznanje kao tvrtka s međunarodnim brendom Vegeta čiji je razvoj započeo na Zagrebačkom velesajmu. U ime Podravke Povelju je preuzela članica Uprave Ljiljana Šapina.

Duga povijest Zagrebačkog Velesajma ukratko

Počeci Zagrebačkog velesajma sežu u daleku 1909. i osnivanje Zagrebačkog zbora. Kasnije, 1925., ideja se razvija i raste nakon što je Zagrebački zbor pokrenuo i utemeljio, s još devetnaest sajamskih gradova, međunarodnu uniju sajmova – UFI, danas krovnu svjetsku sajamsku organizaciju.

Daljnji rast uslijedio je nakon što je gradonačelnika Milan Amruš osnivanje Međunarodne unije sajmova iskoristio za razvoj sajamskih aktivnosti u Zagrebu. Za današnju lokaciju Velesajma, s druge strane rijeke Save, zaslužan je gradonačelnik Većeslav Holjevac.

Kroz više od stoljeća Zagrebački velesajam predstavlja dio identiteta grada Zagreba u kojem se susreću tradicija i suvremeni gospodarski i društveni procesi.

Velesajam je u svijesti domaće i svjetske javnosti danas prepoznat kao međunarodno mjesto susreta, pokretač i promicatelj gospodarstva i poduzetništva, zamašnjak gospodarstva te zaštićeni spomenik kulture. Prigodom jubileja izdana je i monografija Zagrebačkog velesajma koja je obuhvatila burnu, izazovnu i uspješnu povijest.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - -

2 thoughts on “Svečanom akademijom Zagrebački je velesajam proslavio 110. rođendan

Comments are closed.