štrajk u čistoći :: šenova ulica, sopot, zagreb :: prosinac 2014.

Štrajk u Čistoći ušao u treći dan – pregovori su u tijeku, ali otpad se i dalje ne odvozi sa zagrebačkih ulica

Štrajk u zagrebačkoj Čistoći je ušao u svoj treći dan. Podsjetimo, štrajk je spontano počeo u ponedjeljak, 23. siječnja 2023. godine u 6 sati. Radnici te smjene odlučili su ostati u krugu Čistoće jer su saznali da im je trojica kolega dobilo otkaz zbog kršenja radnih pravila. Točnije, nedavno su snimljeni kako u jednom zagrebačkom kvartu u isti kamion ubacuju otpad iz svih kontejnera. I onih za komunalni otpad, ali i onih za odvojeni otpad.


No, radnici Čistoće su umeđuvremenu, osim traženja da se otpušteni radnici vrate na posao, iznijeli i 11 dodatnih zahtjeva. Između ostalog, radnici traže povećanje koeficijenata za najniže plaćene radnike i vozače Čistoće. A dok Uprava Zagrebačkog holdinga, koja je već prihvatila pet zahtjeva štrajkaša, baš taj ne prihvati, neće se vratiti na posao. I posljednično, neće odvoziti otpad u gradu Zagrebu, koji se već pomalo gomila na ulicama.

Na štrajk u Čistoći osvrnuo se i gradonačelnik Tomašević

Tomislav Tomašević je rekao, vezano za povećanje plaća, da su plaće radnicima Čistoće koji sada štrajkaju povećane 13 posto. Napomenuo je i da je jednostranom odlukom Holdinga za 500 kuna svima povećana i božićnica. Dodao je i da je voditelj Čistoće Davor Vić ponudio ostavku, ali ona nije prihvaćena.

“Ovo što se dobiva na račun, to su plaća plus neoporeziva primanja. Oko 1200 i nešto eura za vozače. To je neto iznos koji radnicima sjedne na račun. To je dignuto od strane Uprave. To je plaća za siječanj, a neki će je dobiti u veljači. Ovo što radnici Čistoće traže je povećanje od 40% u odnosu na studeni. Radnici dobivaju plaću plus dodatke. To je ukupno oko 990 eura za komunalne radnike. No, želim da se ovo riješi što prije i ne želim dolijevati ulje na vatru. Također, želim da sindikati kažu stoje li iza ovog ili ne. Ako ne stoje, ovo je nezakoniti štrajk i oni moraju snositi trošak”, rekao je Tomislav Tomašević. Više o gradskoj tvrci Čistoća doznajte na njihovoj mrežnoj stranici na adresi cistoca.hr.

Tagged