specijalna bolnica gornja bistra 2020

Specijalna bolnica Gornja Bistra zbog potresa seli 45 pacijenata u Naftalan

Među gotovo 2000 objekata koji su oštećeni u petrinjskom potresu je i Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi – Gornja Bistra, čijih će 45 pacijenata biti premješteno u Specijalnu bolnicu Naftalan u Ivanić-Gradu.

Premještaj djece napravljen je u dogovoru s Ministarstvom zdravstva i osnivačem bolnice Zagrebačkom županijom, jer su “statičari ocijenili kako pojedini dijelovi bolnice nisu dovoljno sigurni”.

“Premještaj pacijenata već je krenuo, a do kraja dana u Naftalanu će ih biti 35, dok će se preostalih 10 preseliti već sutra”, rekao je Renato Mittermayer, ravnatelj SB Bistra nadodavši kako “zahtjevniji pacijenti koji trebaju kisik ostaju u bolnici, ali će se premjestiti u prostorije u prizemlju zgrade koje su statičari ocijenili kao najsigurnije”.

Inače, vatrogasci su dronovima snimili krovište bolnice, na ulaznim vratima su postavljene skele, a tim statičara već izrađuje plan mjera ojačanja u prostorijama u kojima je to potrebno.

“Kada bolnica bude u potpunosti sigurna, onda ćemo vratiti naše pacijente”, pojasnio je ravnatelj Mittermayer te nadodao kako uz pacijente u SB Naftalan idu i djelatnici i ostalo osoblje na koje su djeca naviknula, ali i radi specifične medicinske zaštite koju pacijenti trebaju.

O SB Gornja Bistra

Inače, Specijalna bolnica za kronične bolesti dječje dobi – Gornja Bistra zdravstvena je ustanova koja pruža skrb najteže bolesnoj djeci u Republici Hrvatskoj, a smještena je u dvorcu Oršić (zgrada iz 18. stoljeća) i trenutno ima 103 pacijenta. Dvorac Oršić smješten je u neposrednoj okolici Zagreba (udaljen je 25 kilometara zapadno od centra grada) i nalazi se u parku površine 12,5 jutara zemlje u podnožju Medvednice.

Iako je Zagrebačka županija osnivač bolnice, s vlastitim proračunskim prihodima nije u mogućnosti realizirati gradnju nove bolnice za potrebe cijele Hrvatske. Upravo iz tog razloga s resornim ministarstvom radi se na iznalaženju rješenja za izgradnju nove bolnice.

Više informacija o SB Gornja Bistra doznajte na mrežnim stranica na adresi bolnica-bistra.hr.

Tagged