slaven letica 2020

Slaven Letica, sveučilišni profesor, političar i publicist preminuo u 74. godini

Slaven Letica, sveučilišni profesor, ekonomist, političar i publicist, rodio se 28. lipnja 1947. godine u zaselku Latište kod Podgore. Nakon završene osnovne škole, u srednju školu odlazi u Makarsku. Krenuo je u gimnaziju, a kako je ona tijekom njegovog školovanja ukinuta, nastavio je obrazovanje u ekonomskoj školi. Počeo je studirati na Višoj ekonomskoj školi u Splitu, a nastavio u Zagrebu.

1971. godine diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a zanimljivo, godinu i pol studirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu. Nakon fakulteta zaposlio se u Republičkom zavodu za zapošljavanje, gdje je pokrenuo istraživanje o tržištu rada te časopis Zapošljavanje i udruženi rad.

Izrada samoupravnih akata za razne ustanove dovela ga je do Medicinskoga fakulteta, gdje se 1979. godine zaposlio, a 1980. postao asistent na predmetu Medicinska sociologija. Uz to, počeo je raditi kao konzultant za UN-ovu Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu na temu Teorija ekonomskog razvoja i makroekonomska politika. Doktorirao je u istoj ustanovi na temu Faktori rasta i mogućnosti racionalizacije zdravstvene potrošnje u Hrvatskoj. Specijalističko obrazovanje iz zdravstvene ekonomike i medicinske sociologije stekao je na sveučilištima u Edinburgu i Leedsu, a nastavnu i znanstvenu karijeru i dalje gradio na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Javnosti je najviše poznat kao prvi osobni savjetnik dr. Franje Tuđmana

Na toj funkciji je bio od svibnja 1990. do ožujka 1991. godine, a govorio je da je tu funkciju preuzeo na temelju “džentlmenskog sporazuma, dok se savjetnička mjesta ne popune profesionalcima”. Izravno je sudjelovao u procesu stvaranja hrvatske države te u pisanju načela za Ustav i u osmišljavanju ključnih hrvatskih državnih institucija.

S dr. Franjom Tuđmanom je surađivao od kraja 1989. godine do ožujka 1991. godine, a razišli su se zbog različitog gledanja na budućnost Bosne i Hercegovine (7. ožujka 1991. godine), kad mu je Predsjednik, kako je govorio sam Letica, pokazao zemljopisne i političke karte pripravljene za razgovore u Karađorđevu. Četiri godine, od 1994. do 1998., bio je predsjednik Europskog pokreta u Hrvatskoj i isto toliko predsjednik Hrvatskog teniskog saveza. U javnosti je poprilično poznat i Letičin kolumnistički rad u tjednicima Danas i Globus.

U Hrvatski sabor izabran je u njegovu 5. sazivu, u prosincu 2003. godine, kao neovisni kandidat i nositelj izborne liste Hrvatske stranke prava i Zagorske demokratske stranke u I. izbornoj jedinci. Do 23. veljače 2005. bio je član Kluba zastupnika Hrvatske stranke prava kada je prekinuo sve veze sa Zagorskom demokratskom strankom, a 13 dana kasnije i sa Hrvatskom strankom prava. Njegov zastupnički mandat trajao je do 11. siječnja 2008. godine.

Kao neovisni kandidat Slaven Letica se kandidirao na predsjedničkim izborima 2000. i 2005. godine

Na prvim je izborio 4.14 posto (112 tisuća glasova), a na drugima 2,59 posto ili manje od 58 tisuća glasova. Autor je i koautor 16 znanstvenih i popularno znanstvenih knjiga i udžbenika izdanih u Hrvatskoj i SAD-u te više od sto znanstvenih i stručnih članaka.

Bio je oženjen Gordanom Cerjan Letica, sociologinjom, izvanrednom profesoricom na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Imaju dva sina. Bartol je rođen 1976. godine, diplomirao je međunarodne odnose i političke znanosti na Sveučilištu Yale u Americi. Frane je rođen 1982. Godine, završio je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i radi kao odvjetnik.

Ključne riječi (tagovi): - - - -