slaven letica / 2020.

Slaven Letica, sveučilišni profesor, političar i publicist preminuo u 74. godini

Slaven Letica, sveučilišni profesor, ekonomist, političar i publicist, rodio se 28. lipnja 1947. godine u zaselku Latište kod Podgore. Nakon završene osnovne škole, u srednju školu odlazi u Makarsku. Krenuo je u gimnaziju, a kako je ona tijekom njegovog školovanja ukinuta, nastavio je obrazovanje u ekonomskoj školi. Počeo je studirati na Višoj ekonomskoj školi u Splitu, a nastavio u Zagrebu.

1971. godine diplomirao je na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu, a zanimljivo, godinu i pol studirao je filozofiju i sociologiju na Filozofskom fakultetu. Nakon fakulteta zaposlio se u Republičkom zavodu za zapošljavanje, gdje je pokrenuo istraživanje o tržištu rada te časopis Zapošljavanje i udruženi rad.

Izrada samoupravnih akata za razne ustanove dovela ga je do Medicinskoga fakulteta, gdje se 1979. godine zaposlio, a 1980. postao asistent na predmetu Medicinska sociologija. Uz to, počeo je raditi kao konzultant za UN-ovu Svjetsku zdravstvenu organizaciju.

Magistrirao je na Ekonomskom fakultetu na temu Teorija ekonomskog razvoja i makroekonomska politika. Doktorirao je u istoj ustanovi na temu Faktori rasta i mogućnosti racionalizacije zdravstvene potrošnje u Hrvatskoj. Specijalističko obrazovanje iz zdravstvene ekonomike i medicinske sociologije stekao je na sveučilištima u Edinburgu i Leedsu. Nastavnu i znanstvenu karijeru i dalje gradio na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Javnosti je najviše poznat kao prvi osobni savjetnik dr. Franje Tuđmana

Na toj funkciji je bio od svibnja 1990. do ožujka 1991. godine. Govorio je da je tu funkciju preuzeo na temelju “džentlmenskog sporazuma, dok se savjetnička mjesta ne popune profesionalcima”. Izravno je sudjelovao u procesu stvaranja hrvatske države, pisanju načela za Ustav i u osmišljavanju ključnih hrvatskih državnih institucija.

S dr. Franjom Tuđmanom je surađivao od kraja 1989. godine do ožujka 1991. godine, a razišli su se zbog različitog gledanja na budućnost Bosne i Hercegovine (7. ožujka 1991. godine), kad mu je Predsjednik, kako je govorio sam Letica, pokazao zemljopisne i političke karte pripravljene za razgovore u Karađorđevu. Četiri godine, od 1994. do 1998., bio je predsjednik Europskog pokreta u Hrvatskoj i isto toliko predsjednik Hrvatskog teniskog saveza. U javnosti je poprilično poznat i Letičin kolumnistički rad u tjednicima Danas i Globus.

U Hrvatski sabor izabran je u njegovu 5. sazivu, u prosincu 2003. godine, kao neovisni kandidat i nositelj izborne liste Hrvatske stranke prava i Zagorske demokratske stranke u I. izbornoj jedinci. Do 23. veljače 2005. bio je član Kluba zastupnika Hrvatske stranke prava kada je prekinuo sve veze sa Zagorskom demokratskom strankom, a 13 dana kasnije i sa Hrvatskom strankom prava. Njegov zastupnički mandat trajao je do 11. siječnja 2008. godine.

Kao neovisni kandidat Slaven Letica se kandidirao na predsjedničkim izborima 2000. i 2005. godine

Na prvim je izborio 4.14 posto (112 tisuća glasova), a na drugima 2,59 posto ili manje od 58 tisuća glasova. Autor je i koautor 16 znanstvenih i popularno znanstvenih knjiga i udžbenika izdanih u Hrvatskoj i SAD-u te više od sto znanstvenih i stručnih članaka.

Bio je oženjen Gordanom Cerjan Letica, sociologinjom, izvanrednom profesoricom na Stomatološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Imaju dva sina. Bartol je rođen 1976. godine, diplomirao je međunarodne odnose i političke znanosti na Sveučilištu Yale u Americi. Frane je rođen 1982. Godine, završio je Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu i radi kao odvjetnik. Više o Slavenu Letici doznajte na Wikipediji.

Ključne riječi (tagovi): - - - -