pisarovina, zagreb / svibanj 2017.

Skupština Zagrebačke županije izglasala rebalans proračuna koji je smanjen za 1,5 posto

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Rebalans proračuna za 2019. godinu koji iznosi 802.792.804 kuna i manji je za 1,5 posto u odnosnu na Proračun donesen krajem prošle godine. Za 6,61 posto je manji i Izvorni proračun koji sada iznosi 383.853.311 kuna. Rebalans je rađen radi preraspodjele sredstava unutar postojećih projekata, ali i otvaranje novih, kao i usklađivanja namjenskih prihoda s rashodima te usklađivanja EU projekata s rezultatima natječaja i očekivanim tijekom radova.


“Do smanjenja iznosa dolazi prvenstveno jer projekti energetske obnove škola ukupne vrijednosti 62 milijuna kuna koji se sufinanciraju europskim sredstvima neće biti u cijelosti realizirani u ovoj godini već u idućoj godini jer radovi kreću tek sada. Kao što smo ove pozicije smanjili, tako smo poziciju za energente škola morali povisiti za dodatnih 3,3 milijuna kuna zbog porasta cijene električne energije“, rekao je župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić.

Donošenju Rebalansa prethodilo je izglasavanje Polugodišnjeg izvještaja o izvršenju Proračuna za prvih šest mjeseci 2019. godine prema kojem su ostvareni ukupni prihodi u iznosu od 367.715.616,40 kuna i ispunjeni su na razini 45,28 posto plana. Ukupni rashodi u prvoj polovici 2019. godine iznose 283.831.891,90 kuna. U istom razdoblju u izvornom Proračunu ostvareni su prihodi od 190.127.261,50 kuna, tj. 46,26 posto od plana te rashodi od 130.018.399,76 kuna.

Vijećnici su prihvatili i Izvješće o radu župana za prvih 6 mjeseci ove godine.

Također, na sjednici je prisegnula nova članica Goranka Dorotić (Stranka Ivana Pernara – SIP) koja je aktivirala svoj mandat, čime je njena dosadašnja zamjenica Petra Prugovečki (Živi zid) prestala obnašati dužnost članice Županijske skupštine.

Zagrebačka županija osigurat će dodatnih 12 milijuna kuna za nastavak radova na Razvojnom projektu Naftalan 2 s unutarnjim i vanjskim bazenima – potvrđeno je na Skupštini. Radovi na dogradnji ovog jedinstvenog lječilišta počeli su krajem 2017. godine, a spomenuta sredstva su potrebna kako bi se projekt dovršio. Investicija je vrijedna 63 milijuna kuna, a podrazumijeva gradnju vanjskog i triju unutarnjih bazena, teretane, dvorane za fitness, polivalentne dvorana sa 190 sjedećih mjesta, kuhinje i bolničkog restorana.

Bolnica Naftalan u Ivanić-Gradu jedina u Europi svoje pacijente liječi ljekovitom naftom te je jedan od najjačih nacionalnih aduta u zdravstvenom turizmu.

Park oko dvorca Lužnica u Zaprešiću postat će zaštićenim područjem u kategoriji spomenika parkovne arhitekture

Park oko dvorca Lužnica u Zaprešiću postat će zaštićenim područjem u kategoriji spomenika parkovne arhitekture, a kako bi se to dogodilo Županijska skupština potvrdila je izjavom da će osigurati sredstva za postupak proglašenja i upravljanje Parkom. Na sjednici je doneseno više zaključaka o davanju suglasnosti na zakup poslovnih prostora u ispostavama Doma zdravlja Zagrebačke županije.

Aktualni sat

Na aktualnom satu najviše vijećničkih pitanja bilo je iz sfere školstva. Vijećnike je zanimalo jesu li svi učenici na području županije dobili besplatne udžbenike i radne materijale, je li u planu gradnja nove osnovne škole u Dugom Selu, što je Županija poduzela po pitanju prijave na natječaj za realizaciju Centra kompetentnosti, kada će početi obnova PŠ Rakov Potok, koliko je pomoćnika u nastavi za djecu s teškoćama u razvoju odobreno za škole kojima je osnivač Županija, postoji li mogućnost da članovi školskih odbora dobivaju naknadu za održanu sjednicu te koliko se gradi predškolskih objekata na području Županije.

Vijećnike je interesiralo što Županija poduzima po pitanju pčelarske i peradarske proizvodnje te potencijalne epidemije afričke svinjske kuge. Ostala vijećnička pitanja odnosila su se na turističke pokazatelje i planove za novu turističku sezonu, uređenje biciklističkih staza, donaciju automobila društvima Crvenog križa u svrhu potpore projektu Zaželi, iznos sredstava koje Županija koristi od Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za sufinanciranje svojih projekata te realizaciju Centra za gospodarenje otpadom.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged