festivalski ansambl - 45. samoborska glazbena jesen 2020

Sedma večer 45. Samoborskog glazbenog festivala bila je posvećena Ludwigu van Beethovenu

Priča o Samoborskoj glazbenoj jeseni ne veže se isključivo uz koncerte i nastupe, ona poprima i drugu stranu kada se glazbenici povežu s gradom, publikom, direkcijom festivala… Sve to u konačnici prerasta u odnos međusobnog uvažavanja i prijateljstva pa ne čudi što se brojni glazbeni umjetnici rado vraćaju u Samobor i njegovu glazbenu jesen. Završnica ovogodišnjeg festivala upravo je potvrda te priče, a već nekoliko godina obilježje Samoborske glazbene jeseni su i glazbene suradnje umjetnika koji inače ne nastupaju zajedno. Ta karakteristika zadržala se i tijekom 45. izdanja festivala.


Priča o uvažavanju i prijateljstvu je i priča o sedmoj večeri festivala, kada su se ponovno u savršenom glazbenom spoju okupili violinisti Sreten Krstić i Aleksandar Ivić, violist Aleksandar Milošev, violončelistica Monika Leskovar, kontrabasist Ivan Nestić i pijanistica Martina Filjak, kojima su se u petak, 2. listopada 2020. godine, u samoborskoj župnoj crkvi pridružili Mihael Paar na klarinetu, Žarko Perišić na fagotu i Bánk Harkay na rogu.

Na početku su Sreten Krstić, Monika Leskovar i Martina Filjak izveli Beethovenov Klavirski trio u D-duru, op. 70 br. 1, a potom je slijedio Septet u Es-duru, op. 20. Tako se festivalski ansambl pridružio obilježavanju 250. godišnjice rođenja ovog velikog skladatelja. Ovacije na kraju koncerta bile su dokaz da su još jednom ostvarili fantastičnu virtuoznost.

Sreten Krstić, Aleksandar Ivić, Aleksandar Milošev, Monika Leskovar, Ivan Nestić i Martina Filjak još će jednom izaći pred samoborsku publiku – na posljednjem koncertu ovogodišnjeg izdanja u nedjelju, 4. listopada 2020. godine. Pridružit će im se violončelistica Jelena Očić i violist Hrvoje Philips, a ovogodišnju Samoborsku glazbenu jesen ispratit ćemo uz Schubertov Gudački kvintet u C-duru i Mendelssohnov Klavirski sekstet u D-duru, op. 110.

Prije toga u subotu, 3. listopada, nastupa gitarski trio Elogio u sastavu Petrit Çeku, Pedro Ribeiro Rodrigues i Tomislav Vukšić, koji će izvoditi Beethovenovu Klavirsku sonatu br. 15 u D-duru i Schubertova Četiri impromptua.

Ulaznice za koncerte mogu se kupiti preko mrežne stranice ulaznice.hr i na blagajni samoborskog kina sat vremena prije filmske projekcije, a preporuka je da se ulaznice nabave ranije. Cijena ulaznice je 70, odnosno 50 kuna za one koji koriste popust, a to su članovi Kluba ljubitelja umjetnosti, umirovljenici, učenici i studenti, a taj se popust može ostvariti samo na blagajnama POU Samobor.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged