smart fortwo - police zagreb - 2016.01

Rezultati policijske akcije pojačanog nadzora vozila i vozača za vikend od 8. do 11. svibnja

Na području Policijske uprave zagrebačke od petka, 8. svibnja, do ponedjeljka, 11. svibnja 2020. godine, provedena je preventivno represivna akcija pojačanog nadzora vozila i vozača na suzbijanju činjenja najtežih prometnih prekršaja kao što su prekršaji vožnje pod utjecajem alkohola, droga, prekoračenja dopuštene brzine, nekorištenja sigurnosnog pojasa, nepropisne uporabe mobitela, upravljanje vozilom prije stjecanja prava i pod zabranom i drugih prekršaja koji utječu na nastanak ili posljedice prometnih nesreća.


U vrijeme provođenja akcije utvrđena su ukupno 727 prometna prekršaja, od čega 46 prekršaja vozača pod utjecajem alkohola, zatim 407 prekršaja nepropisne brzine, 38 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa, 20 prekršaja nepropisne uporabe mobitela, 9 prekršaja upravljanja vozilom prije stjecanja prava, 1 pod zabranom, 28 prekršaja upravljanja neregistriranim ili tehnički neispravnim vozilom i 178 ostalih prekršaja.

Tijekom akcije, kontolirana su 242 vozača mopeda i motocikala kojom prilikom su utvrđena ukupno 54 prekršaja: 9 prekršaja vožnje bez zaštitne kacige, 8 prekršaja vožnje vozilom koje nije registrirano ili mu je isteklo važenje prometne dozvole, 9 prekršaja upravljanja bez ispita i 28 drugih prekršaja te kategorije vozača. Provedena su i dva mjerenja razine buke koju emitiraju mopedi i motocikli te nije bilo odstupanja od homologacijskih vrijednosti.

Najveće zabilježene koncentracije alkohola kod vozača i vozačica

64-godišnjak je u subotu, 9. svibnja 2020. godine oko 17.50 sati, u mjestu Haganj upravljao osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka kolnikom DC 28 od pravca Bjelovara u pravcu Vrbovca. Nadzorom vozila i vozača utvrđena mu je koncentracija od 2,78 g/kg alkohola u organizmu. Vozač je isključen je iz prometa i zadržan je u službenim prostorijama do otrežnjenja te će protiv njega biti podnesen optužni prijedlog.

Također u subotu, 9. svibnja 2020. godine oko 23.40 sati, 24-godišnjakinja je upravljala osobnim automobilom zagrebačkih registarskih oznaka, a kretala se kolnikom Rudeške ceste. Nadzorom vozila i vozača utvrđena joj je koncentracija od 1,77 g/kg alkohola u organizmu. Vozačica je isključena iz prometa te joj je oduzeta vozačka dozvola na 12 sati.

Prilikom provođenja akcije, devet osoba je smješteno u posebne prostorije do prestanka djelovanja alkohola, a tri osobe su uhićene i privedene na Prekršajni sud radi žurnog prekršajnog postupka.

Tijekom provedbe akcije, po prekršajima vožnje pod utjecajem opojnih droga, sukladno čl. 199. st.1. i čl. 282. st. 10. ZSPC-a, testirana je ukupno jedna osoba – test je bio negativan, a jedna osoba odbila je testiranje.

Od 46 prekršaja vozača s alkoholom u krvi, kod 13 vozača (28,3%) alkotestiranjem utvrđena je koncentracija alkohola u organizmu veća od 1,5 g/kg, a evidentirano je 8 mladih vozača (17,4%) kojima je izmjerena koncentracija alkohola u nadzoru prometa.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged