remont pruge "zaprešić - podsused tvornica" / travanj 2021.

Remont pruge – od 6. do 15. travnja radi se od Podsuseda do Zaprešića!

Remont pruge zatvara lijevi kolosijek željezničke dionice “Državna granica – Savski Marof – Zagreb GK” za promet! Vlak neće voziti između kolodvora Podsused Tvornica i Zaprešić od 6. travnja u 4.00 sata do 15. travnja 2021. godine u 23.59 sati. U tom razdoblju putnici međunarodnih vlakova 1212 i 1213 bit će prevezeni autobusima na relaciji “Zagreb GK – Savski Marof” i obratno.

Također, autobusima će biti prevezeni putnici vlakova 3008, 3009, 3010 i 3011 na relacijama “Gajnice – Zabok” i obratno te “Zabok – Zaprešić”. Između kolodvora Zaprešić i Podsused TV tzv. “zatvori pruge” planirani su sve do završetka radova na tome dijelu dionice. Kraj radova se očekuje u rujnu 2021. godine. Nakon toga, radovi će biti nastavljeni na dionici “kolodvor Podsused – Zapadni kolodvor Zagreb”.

Raspored vožnji zamjenskih autobusa kao i popis vlakova koji neće voziti putnicima je dostupan na mrežnim stranicama HŽ Infrastrukture na adresi hzinfra.hr. Ostali vlakovi vozit će po jednome kolosijeku. Moguća su kašnjenja pojedinih vlakova zbog čega se HŽ unaprijed ispričava.

Dionice koje su obuhvaćene radovima su sljedeće:

  • Zagreb GK – Harmica (i obratno)
  • Zagreb GK – Savski Marof (i obratno)
  • Podsused Tvornica – Harmica (i obratno)
  • Podsused Tvornica – Zaprešić (i obratno)
  • Podsused Tvornica – Savski Marof (i obratno)
  • Zaprešić – Zagreb GK
  • Zagreb GK – Harmica (i obratno)
  • Harmica – Savski Marof
  • Savski Marof – Zagreb GK

Remont pruge “Zapadni kolodvor Zagreb – Savski Marof” – o projektu

Pružna dionica Zagreb Zapadni Kolodvor – Savski Marof duga je 17,8 kilometara i nalazi se na koridoru RH1. On je vrlo važan za međunarodni teretni, ali i gradsko – prigradski putnički prijevoz. Radovi na njezinoj obnovi koji su u tijeku vrijedni su 365,7 milijuna kuna (bez PDV-a), od čega se veći dio financira iz kredita Svjetske banke. Završetak radova planiran je na ljeto 2022. godine.

Na dionici pruge Zaprešić – Savski Marof radovi su završeni. Na toj dionici uspostavljena je brzina prometovanja vlakova od 120 km/h. Također, stajališta Zaprešić Savska i Brdovec puštena su u funkciju. Po završetku cjelokupne obnove vlakovi će dionicom Zagreb Zapadni Kolodvor – Savski Marof prometovati brzinom od 120 km/h. Sigurnost i interoperabilnost željezničkoga prometa bit će veći, a smanjit će se troškovi održavanja pruge. Također, poboljšat će se i mogućnost prijevoza većeg broja putnika u dnevnome migracijskom prometu.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - -