općina pokupsko - zagrebačka županija - lipanj 2012.

Rebalansom proračun Zagrebačke županije će se smanjiti za 5 posto

Stjepan Kožić, župan Zagrebačke županije, predstavio je prijedlog Rebalansa proračuna za 2020. godinu o kojem će odlučivati članovi Županijske skupštine na predstojećoj sjednici koja je planirana za 27. svibnja 2020. godine. Konsolidirani prijedlog Rebalansa proračuna iznosi 1.178.000 kuna i manji je u odnosu na prvotno doneseni Proračun za 2 posto.


Izvorni Rebalans proračuna, kojim Županija realno i upravlja, ovim prijedlogom smanjuje se za 5 posto u odnosu na Plan i iznosi 463 milijuna kuna.

“Cilj ovog rebalansa jest osigurati maksimalnu potporu poduzetnicima i poljoprivrednicima, zatim osnažiti dodatno zdravstveni sustav koji je ponio ovu krizu na svojim leđima, ali isto tako osigurati da Županija bude kreator investicija na svom području čime dajemo zamašnjak bržem gospodarskom oporavku”, rekao je Kožić obrazlažući svoj prijedlog nadodavši kako se izvorni proračun najvećim dijelom puni od poreza na dohodak ili jednostavnije rečeno od plaća te je realan pokazatelj gospodarskog stanja.

Tako je u uvjetima krize uzrokovane korona virusom, prihodovna strana proračuna Zagrebačke županije u prva 4 mjeseca ove godine veća za 5 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine. Međutim, usporedi li se mjesec travanj 2020. godine s onim u 2019. godini zabilježen je pad prihoda Proračuna u iznosu od 17 posto.

Broj zaposlenih na području Zagrebačke županije kod pravnih osoba na dan 30. travnja 2020. godine je 83.436 i veći je za 2000 u odnosu na isti dan prošle godine. Broj nezaposlenih osoba koje žive na podruju Zagrebačke županije na dan 30. travnja 2019. godine bio je 5552, a na isti dan 2020. godine je 6752.

“Ukoliko Skupština prihvati ovakav prijedlog Rebalansa, poduzetnici Zagrebačke županije ove godine mogu računati na 13 milijuna kuna bespovratnih potpora što je 85,71% više u odnosu na prvotni plan. Više novca dobit će i poljoprivrednici kroz bespovratne potpore u maksimalnom iznosu do 150.000 kuna. Ovim rebalansom prethodno planirani ukupni iznos od 6,5 milijuna kuna diže se na 7,7 milijuna kuna”, dodao je Kožić.

U prijedlogu Rebalansa nalazi se i novi program financijske pomoći sustavu zdravstva uslijed pandemije korona virusa vrijedan 4,6 milijuna kuna. Sredstva će se osigurati za opremanje COVID ambulanti, trošak plaća zdravstvenih djelatnika u dežurstvima, troškove nabave zaštitne opreme, troškove pokrića najma ordinacija koje svoju djelatnost obavljaju kao zakupci u prostorijama ispostava Doma zdravlja itd.

Na više novca, ukupno 27,6 milijuna kuna mogu računati i gradovi i općine kojima će se temeljem natječaja dodjeljivati potpore za realizaciju projekata u gospodarstvu, poljoprivredi, prometu i komunalnoj infrastrukturi te projekata financiranih EU fondovima. Novost je i projekt vezan uz vrtiće u ruralnom području vrijedan 1,8 milijuna kuna kojim će se najslabije razvijenim općinama dodijeliti sredstva koja će se trošiti za podizanje kvalitete predškolskog obrazovanja.

Župan Kožić istaknuo je kako Zagrebačka županija neće odustati od gradnje škola jer to je način da županija sukladno svojim nadležnostima potiče investicije i tako da svoj doprinos gospodarstvu kroz angažman građevinskog sektora.

“Sve proračunom planirane kapitalne investicije u školstvu ići će u realizaciju i to uz vlastita sredstva te pomoć kredita od 80 milijuna kuna kojeg ćemo realizirati kroz dvije godine, a za kojeg smo naravno prethodno dobili odobrenje Vlade RH i to za realizaciju 13 projekata. Zadužili smo se na 10 godina po kamatnoj stopi od 0,79 posto”, pojasnio je Kožić, nadodavši da ove godine kreće gradnja škole u Luki, velika dogradnja škole u Pušći te gradnja sportskih dvorana u Bedenici i Klinča Selima.

Vijećnici će odlučivati i o novom ustroju upravnih tijela Zagrebačke županije kojim se predlaže jedan odjel manje te interni preustroj nadležnosti pojedinih odjela.

Inače, Zagrebačka županija od 1. siječnja ove godine preuzela ja 139 djelatnika Ureda državne uprave, što je gotovo više nego što je do tad cijela županija imala zaposlenika. Krajem 2019. godine napravljen je ustroj koji je u prvih 5 mjeseci ukazao na određene manjkavosti radi kojih se predlažu spomenute izmjene.

Mato Čičak, predsjednik Županijske skupštine Zagrebačke županije rekao je kako će tijekom dana svi materijali biti dostupni vijećnicima, a da se na dnevnom redu nalazi 26 točaka među kojima je zasigurno najvažnija ona o rebalansu proračuna.

“Spremni smo održati i elektroničku i klasičnu Skupštinu, a sve ovisi hoće li Nacionalni stožer danas donijeti oduku o daljnjoj relaksaciji mjera”, rekao je Čičak i dodao kako će se vijećnicima predložiti da se ove godine ne održi svečanost obilježavanja Dana Zagrebačke županije, kao i dodjela priznanja.

Kožić i Čičak zahvalili su se svim vijećnicima koji su se odrekli svojih naknada u korist posebnog računa otvorenog u akciji Pomoć gospodarstvenicima. Na isti račun uplaćene su i plaće dužnosnika za ožujak kao i uskrsnice i regresi svih djelatnika Zagrebačke županije. Do sada je na račun uplaćeno 874.188 kuna.

Osim Rebalansa proračuna iz dnevnog reda izdvajamo i izvješće o provedenoj reviziji koje je i ove godine bezuvjetno.

“Želim naglasiti da ovo nije iznenađenje već praksa od 2005. godine i da smo ovakav bezuvjetni nalaz dobili 11 put za redom”, naglasio je Kožić.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged