prosvjed "hrvatska mora bolje" / trg bana jelačića, zagreb / 25. studenoga 2019.

Prosvjed prosvjetara “Hrvatska mora bolje” napunio Trg bana Jelačića

Sindikati zaposlenih u osnovnim i srednjim školama, koji štrajkaju već gotovo mjesec dana organizirali su prosvjed 25. studenoga 2019. godine veliki prosvjed pod nazivom “Hrvatska mora bolje”. Prosvjed na kojem se okupilo više desetaka tisuća ljudi, počeo je simbolično u 12.05 sati na zagrebačkom Trgu bana Jelačića.

Nakon što je prosvjed započeo pjesmom Gaudeamus igitur, okupljenima se obratila predsjednica Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem poručivši da ovo više nije štrajk za 6,11 posto veće koeficijente, već pokret za bolje obrazovanje i njegov status.

“Nikada više u ovoj zemlji ne smije biti učitelja koji će pognuti glavu pred drugima koji ga sramote. Mi smo oni koji kreiraju budućnost Hrvatske. Nismo političari, oni su kočničari. Ne tražimo samo novac, jer nije u šoldima sve, tražimo i druge stvari”, rekao je predsjednik Sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec.

Predstavnici obrazovnih sindikata kažu da se na prosvjedu okupilo više od 50 tisuća ljudi, a u Policijskoj upravi zagrebačkoj su rekli da neće objaviti procjenu broja okupljenih.

O pjesmi Gaudeamus igitur

De Brevitate Vitae (o kratkoći života) pjesma je na latinskom jeziku proglašena za studentsku himnu u mnogim europskim zemljama. Na mnogim sveučilištima ovu himnu pjevaju na ceremoniji dodjeljivanja diploma. Himna je poznata i po svom prvom stihu: Gaudeamus igitur, ili samo Gaudeamus. Postoji više inačica himne.

Melodija je preuzeta od jedne srednjovjekovne himne koju je napisao Strada, bolonjski biskup, 1267. godine. Johannes Brahms ubacio je ovu himnu u završni dio svoje Akademske festivalske uvertire.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -