rijeka gradna, samobor / travanj 2014.

Proračun Zagrebačke županije prvi put prešao milijardu kuna

Županijska skupština Zagrebačke županije donijela je Proračun za 2020. godinu koji iznosi 1.202.756.615 kuna i veći je u odnosu na ovu godinu za 49,82 posto. Izvorni proračun Zagrebačke županije za 2020. godinu iznosi 488.504.549 kuna i veći je za 27,26 posto u odnosu na Rebalans proračuna iz 2019. godine.

Sukladno uputama Ministarstva financija, od ove godine u Konsolidiranom proračunu po prvi put planirane su plaće te ostali rashodi za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, što je ujedno i razlog ovakvog velikog rasta Konsolidiranog proračuna.

Na rast Izvornog proračuna utječe planirano kreditno zaduženje za realizaciju investicija u školstvu kao i preuzimanje poslova i djelatnika Ureda državne uprave od 1. siječnja 2020. godine.

“Ovakav proračun jamči daljnja ulaganja u komunalnu i društvenu infrastrukturu, osigurava ravnomjeran razvoj i povećanje kvalitete života naših stanovnika, ali i zadržava visoku razinu socijalne osjetljivosti”, smatra župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić ocijenivši Proračun za 2020. godinu razvojnim i demografski usmjerenim.

“Uz naše poduzetnike koji dugi niz godina ostvaruju iznimne rezultate, u 2020. godini očekujemo da će ozbiljan zamašnjak gospodarskom razvoju dati i javne investicije financirane europskim sredstvima, poput 3 milijarde kuna vrijedni ugovorni projekti vodnokomunalne infrastrukture za područje Zagrebačke županije. Tu je i čitav niz projekata u školstvu, i zdravstvu koji se financiraju županijskim sredstvima, ali i sredstvima EU”, zaključio je župan Kožić.

Kao i prethodnih godina najveći iznos Izvornog proračuna – 171.159.728 kuna – odnosno 35 posto ukupnih sredstava namijenjeno je Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu. Kao što je već spomenuto, Županija planira kredit od 80 milijuna kuna kojim će se zajedno s izvornim prihodima osigurati gradnja četiri nove sportske dvorane u Klinča Selima, Bedenici, Graberju Ivaničkom te Zaprešiću, kao i gradnja dviju novih škola u Strmcu i Luki te dogradnja i rekonstrukcija 11 škola.

Energetska obnova četiri škole ukupne vrijednost 59 milijuna kuna realizirat će se kroz Upravni odjel za EU fondove koji će iduće godine na raspolaganju imati gotovo 71 milijuna kuna. Trenutno se izrađuje projektno – tehnička dokumentacija za energetsku obnovu zgrada – OŠ Jakovlje, OŠ Posavski Bregi, PŠ Petrovina te zelinske SŠ Dragutina Stražimira te OŠ Dragutina Domjanića za koju se izrađuje dokumentacija i za obnovu sportske dvorane.

Za Upravni odjel za zdravstvo i socijalnu skrb predviđeno je 13,31 posto Izvornog proračuna tj. 65 milijuna kuna. U idućoj godini planira se dovršetak energetske obnove ispostave doma zdravlja u Zaprešiću. Projektna dokumentacije za energetsku obnovu zgrade doma zdravlja u Samoboru je spremna, a pri kraju ju i za zgrade u Ivanić-Gradu i Velikoj Gorici.

I u 2019. godini isplaćivat će se 1.000 kuna za svaku novorođenu bebu, a u uvedena je i nova demografska mjera – sufinanciranje smještaja djece u vrtiću u općinama nižeg indeksa razvijenosti za što je osigurano 3 milijuna kuna. Panirane su i nove mjere s ciljem zadržavanja liječnika i to subvencije kamata na stambene kredite, sufinanciranje troškova stručnog usavršavanja, financiranje specijalizacija, edukacija patronažnih sestara u domu zdravlja itd.

Za Upravni odjel za gospodarstvo osigurano je 29 milijuna kuna, a poduzetnicima će biti na raspolaganju 7 milijuna kuna bespovratnih potpora. Novost je dodatnih 7,3 milijuna kuna koje se planiraju za razvoj turizma. Za Upravni odjel za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo planirano je 23,1 milijuna kuna te čitav niz mjera za razvoj konkurente poljoprivrede i unapređenje ruralnog prostora. Za Upravni odjel za promet i komunalnu infrastrukturu namijenjeno 18 milijuna kuna.

Aktualni sat

Na aktualnom satu iz sfere prometa i komunalne infrastrukture vijećnike je zanimalo kada se planira potpisivanje ugovora o obavljanju javnog linijskog prijevoza na području županije, planira li se sanacija županijskih cesta na vrbovečkom području uništenih pojačanim prometom tijekom izgradnje pruge Vrbovec – Križevci i Gradec – Bjelovar, rekonstrukcija županijske ceste od Podsusedskog mosta do rotora u Svetoj Nedelji te mosta na županijskoj cesti 3041 u Ivanić-Gradu.

Kada je riječ o prosvijeti, zanimalo ih je kako će se nadoknaditi nastava zbog štrajka prosvjetnih radnika, je li u planu dogradnja osnovne škole u Strmcu, koliko škola je uključeno u projekt Školska shema voća i povrća te mlijeka i mliječnih proizvoda te koji je status javnog poziva za programe u kulturi.

Ostala vijećnička pitanja odnosila su se na subvencioniranje kamata na kredite poduzetnika, projekt širokopojasnog interneta, uređenje ispostave Doma zdravlja u Samoboru, posebno fizikalne terapije, odlagalište azbesta u Zaprešiću, edukaciju stanovništva po pitanju pružanja prve pomoći te projekte koje planira provoditi JU Zeleni prsten.

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - -