vinko glasnović / 1933-2021

Preminuo Vinko Glasnović, hrvatski skladatelj, zborovođa, dirigent i pjevač

U dobi od 87 godina, u četvrtak, 15. travnja 2021. u Zagrebu je u preminuo je hrvatski skladatelj, dirigent, zborovođa, pjevač i pedagog Vinko Glasnović. Rođen je 6. rujna 1933. godine u Janjevu na Kosovu. Školovao se u rodnom gradu, potom u Skopju, Zagrebu i u Ljubljani gdje je diplomirao solo pjevanje na Akademiji za glazbu. Državni stručni ispit za zvanje profesora položio je na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Od 1959. do 1960. angažiran je u operi Narodnog pozorišta u Sarajevu. Dolaskom u Zagreb započinje njegovo dugogodišnje pedagoško djelovanje, ali i intenzivan rad sa zborovima. Predavao je glazbeni odgoj i kulturu u brojnim osnovnim školama kao i u glazbenim školama diljem Hrvatske.


Obnašao je dužnost ravnatelja glazbene škole Vatroslava Lisinskog u Bjelovaru i osnovne škole Antun Branko Šimić u Zagrebu. Istovremeno, djelovao je kao zborovođa brojnih zborova u Sloveniji i u Hrvatskoj. Izdvojit ćemo pjevačka društva Golub Bjelovar, zbor Vinko Jeđut, muški sastav Ivan Goran Kovačić, zbor prosvjetnih djelatnika Zagreba Ivan Filipović, HSPD Sljeme, Matija Gubec, Vokalni ansambl Zagreb, Zbor veterinara i veterinarskih tehničara, Bosiljak i dr.

Nakon umirovljenja, od 1993. godine Vinko Glasnović vodi Slomškovu duhovnu pjevačku sekciju u okviru Slovenskog doma. Ujedno je i vođa zbora Kralja Zvonimira u Zagrebu. Dodajmo da je dugogodišnji je redovni član Hrvatskog društva skladatelja.

Vinko Glasnović je skladateljskim opusom obuhvatio ponajprije zborsku i vokalnu glazbu

Uglazbio je za zborove, manje vokalne sastave i za soliste uz klavirsku pratnju ili a cappella veliki broj tekstova istaknutih hrvatskih pjesnika. Također je obradio brojne narodne napjeve. Posebno se ističu njegove sakralne skladbe, uključujući i brojne mise na latinskom, hrvatskom i slovenskom jeziku.

Za svoj pedagoški, izvođački i skladateljski rad nagrađen je brojnim nagradama i priznanjima i odličjima. Njih je dobijao u Hrvatskoj, Sloveniji, na Kosovu i u drugim europskim zemljama. 2009. godine dobitnik je Odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića za posebne zasluge u kulturi. Posljednji ispraćaj Vinka Glasnovića bit će u krugu obitelji. Više o Vinku doznajte na mrežnim stranicama Hrvatskog društva skladatelja.

Tagged