požar na reciklažnom dvorištu prudinec - jakuševec / zagreb 2019

Požar na Reciklažnom dvorištu “Prudinec – Jakuševec” ne predstavlja ugrozu za stanovništvo

U Reciklažnom dvorištu Prudinec na Jakuševcu je u četvrtak, 24. srpnja 2019. godine u večernjim satima izbio požar, kojeg su zagrebački vatrogasci ugasili do kraja dana. Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar izišli su na teren i obavili potrebna mjerenja i kemijske analize. Provedenim mjerenjem ustanovljeno je kako razina štetnih plinova u zraku ne odstupa od graničnih vrijednosti, a u tijeku su daljnja mjerenja. Na dvjema su lokacijama, uz samo požarište te u naselju Jakuševec provedena mjerenja parametara: ugljikovog monoksida (CO), ugljikovog dioksida (CO2), sumporovog dioksida (SO2), dušikovih oksida (NOX) i formaldehida zbog trenutnog onečišćenja, a također su uzeti uzorci zraka za dodatne kemijske analize.

U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije. Danas u jutarnjim satima ponovljena su ispitivanja istih te također nisu zabilježene povišene vrijednosti trenutnih mjerenja.

Na stalnoj postaji Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka (Zagreb-3, postaja u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike) u Dugavama, gdje mjerenja provodi Državni hidrometeorološki zavod, tijekom noći i jutra zabilježene su povišene satne vrijednosti parametra PM10 (lebdeće čestice veličine do 10 µm), kao posljedica taloženja izgorjelog materijala.

“Prema informacijama s mjesta događaja, intervencijom 130 vatrogasaca iz vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava s 45 vatrogasnih vozila više nema otvorenog plamena u požaru na Reciklažnom dvorištu Jakuševec. Osim službenika Policijske uprave Zagrebačke i Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, na terenu se nalaze i predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Čistoće, Vodoopskrbe i odvodnje te Hrvatske elektroprivrede. Požar ne predstavlja ugrozu za stanovništvo, a potpuno gašenje očekuje se tijekom jutarnjih sati”, stoji u priopćenju Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Građanima se preporučuje da drže zatvorene prozore, izbjegavaju pojačanu tjelesnu aktivnost te nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta.


PROČITAJTE VIŠE:

Tagged