požar na reciklažnom dvorištu prudinec - jakuševec / zagreb 2019

Požar na Reciklažnom dvorištu “Prudinec – Jakuševec” ne predstavlja ugrozu za stanovništvo

U Reciklažnom dvorištu Prudinec na Jakuševcu je u četvrtak, 24. srpnja 2019. godine u večernjim satima izbio požar, kojeg su zagrebački vatrogasci ugasili do kraja dana.

“Prema informacijama s mjesta događaja, intervencijom 130 vatrogasaca iz vatrogasnih postrojbi i dobrovoljnih vatrogasnih društava s 45 vatrogasnih vozila više nema otvorenog plamena u požaru na Reciklažnom dvorištu Jakuševec. Osim službenika Policijske uprave Zagrebačke i Ureda za upravljanje u hitnim situacijama, na terenu se nalaze i predstavnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, Čistoće, Vodoopskrbe i odvodnje te Hrvatske elektroprivrede. Požar ne predstavlja ugrozu za stanovništvo, a potpuno gašenje očekuje se tijekom jutarnjih sati”, stoji u priopćenju Ureda za upravljanje u hitnim situacijama.

Djelatnici Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar izišli su na teren i obavili potrebna mjerenja i kemijske analize. Provedenim mjerenjem ustanovljeno je kako razina štetnih plinova u zraku ne odstupa od graničnih vrijednosti, a u tijeku su daljnja mjerenja.

Na dvjema su lokacijama, uz samo požarište te u naselju Jakuševec provedena mjerenja parametara: ugljikovog monoksida (CO), ugljikovog dioksida (CO2), sumporovog dioksida (SO2), dušikovih oksida (NOX) i formaldehida zbog trenutnog onečišćenja, a također su uzeti uzorci zraka za dodatne kemijske analize. U trenutku mjerenja, navedeni parametri nisu prelazili maksimalno dozvoljene koncentracije. Danas u jutarnjim satima ponovljena su ispitivanja istih te također nisu zabilježene povišene vrijednosti trenutnih mjerenja.

Na stalnoj postaji Državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka (Zagreb-3, postaja u nadležnosti Ministarstva zaštite okoliša i energetike) u Dugavama, gdje mjerenja provodi Državni hidrometeorološki zavod, tijekom noći i jutra zabilježene su povišene satne vrijednosti parametra PM10 (lebdeće čestice veličine do 10 µm), kao posljedica taloženja izgorjelog materijala.

Građanima se preporučuje da drže zatvorene prozore, izbjegavaju pojačanu tjelesnu aktivnost te nepotrebno zadržavanje u neposrednoj blizini požarišta.


PROČITAJTE VIŠE:

Ključne riječi (tagovi): - - - - - - - - - - -

1 thought on “Požar na Reciklažnom dvorištu “Prudinec – Jakuševec” ne predstavlja ugrozu za stanovništvo

Comments are closed.