potres u zagrebu / 22. ožujak 2020.

Potres u Zagrebu – Grad je zatresao potres snage 5.5 stupnjeva Richtera!

Seizmografi Seizmološke službe Republike Hrvatske zabilježili su snažan potres u Zagrebu! Potres je bio magnitude 5.5 prema Richteru, a dogodio se u nedjelju, 22. ožujka 2020. godine u 6 sati i 24 minute. Potres je bio vrlo jak s epicentrom kod Markuševca kod Zagreba. Magnituda potresa iznosila je 5.5 prema Richteru, intenzitet u epicentru bio je VII stupnja MCS ljestvice, a u širem epicentralnom području potres je izazvao znatne štete. Potres zabilježen u 6:24 sati osjetio se i u Rijeci, Varaždinu i Slavonskom Brodu.

U 7 sati i 1 minutu dogodio se i naknadni potres u Zagrebu magnitude 5.0. Kako su se potresi dogodili na vrlo maloj dubini od 10 kilometara jako su se osjetili. Županijski centri 112 zaprimili su brojne dojave građana. Potresi su uzrokovali velike materijalne štete u Gradu i okolici, a srušen je i vrh južnog tornja zagrebačke Katedrale.


Mole se građani da u slučaju potrebe za napuštanjem svojih domova zbog potresa istovremeno poštuju mjere koje su na snazi zbog sprječavanja širenja zaraze koronavirusa. Ukoliko imaju zaštitne maske, građane se moli da ih koriste.

Također, tijekom izlaska ne zaboravite na preporuke Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te držite potreban razmak. Iako smo se našli u nezavidnoj situaciji koja je zabrinula građane, ne zaboravimo svi zajedno na situaciju u kojoj se nalazimo. Pazite na pandemiju virusa COVID-19 i ne dopustimo da broj zaraženih poraste. Obavijesti Seizmološke službe možete pratiti na Twitteru.

Tagged