Nacionalna i sveučilišna knjižnica Zagreb / NSK Zagreb / svibanj 2013.

Potres je oštetio brojne zagrebačke knjižnice – NSK će svima pružiti pomoć u zbrinjavanju građe

U potresu koji je 22. ožujka 2020. godine pogodio Zagreb, oštećen je velik broj zgrada u čijim su prostorima smještene različite vrste knjižnica, od specijalnih i visokoškolskih do narodnih i školskih knjižnica.

Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu, kao stožerna ustanova hrvatske kulture i znanosti te središnja ustanova knjižničnog sustava Republike Hrvatske, ujedno i matična knjižnica za sve vrste knjižnica, dan nakon potresa uputila je knjižnicama poziv za procjenu štete uzrokovane nedavnim potresom, bilo da je riječ o zgradama u kojima su knjižnice smještene, prostorima knjižnica ili knjižničnoj građi i opremi.

Velike su štete pretrpjele ustanove kao što su Muzej za umjetnost i obrt, Muzej grada Zagreba, Muzej suvremene umjetnosti, Hrvatski školski muzej, Hrvatski povijesni muzej, središnja palača Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Muzejsko dokumentacijski centar, Hrvatski prirodoslovni muzej, Staroslavenski institut, Institut za arheologiju, Arheološki muzej, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Gradska knjižnica u Starčevićevu domu, Dječja knjižnica, Knjižnica Augusta Cesarca, Knjižnica Marije Jurić Zagorke, Knjižnica Vladimira Nazora, Knjižnice Medveščak, Sveučilište u Zagrebu, Pravni fakultet, Medicinski fakultet, Gornjogradska gimnazija, Gimnazija Tituša Brezovačkog, Hotelijersko – turistička škola, Učenički dom Marije Jambrišak, Osnovna škola Petra Zrinskog, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna, Franjevački samostan svetoga Franje Asiškoga na Kaptolu, Hrvatska knjižnica za slijepe, Osnovna škola Jabukovac u Zagrebu i dr.

Zbog oštećenja na građevinama u kojima su smještene knjižnice i zbog kojih su one proglašene neuporabljivima ili privremeno neuporabljivima, još uvijek nije moguće dobiti cjeloviti uvid u trenutačno stanje knjižnica, knjižnične građe i opreme, no na temelju dosadašnjih saznanja o stanju knjižnica i knjižničnoj građi o kojima su voditelji knjižnica izvijestili savjetnice za matičnu djelatnost u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu, vidljivo je kako će se iz određenih prostora knjižnica knjižnična građa, a ponajprije ona stara i rijetka, morati preseliti radi njezine zaštite i očuvanja.

Stoga Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu poziva knjižnice koje su pogođene potresom ili imaju potrebu za preseljenjem i zbrinjavanjem knjižnične građe da joj se obrate za pomoć.

Ključne riječi (tagovi): - - - -